Acum mai mult de o săptămână, Ministerul Energiei din Moldova a făcut un anunţ interesant, dar neclar, ce viza cel mai mare distribuitor de electricitate din Moldova, grupul Premier Energy, deţinut în prezent de cehii de la Emma Capital.

Acele prime informaţii anunţau că distribuitorul va construi o centrală nouă de producţie a electricităţii pentru echilibrare, dar totodată menţiona importanţa echilibrării de sistem în contextul problemei de stocare a energiei regenerabile în Moldova, pe care noi o tratasem anterior în câteva articole.

Partea neclară pentru noi venea din simpla întrebare – dacă problema e ca să stocăm electricitatea din surse regenerabile, cum ne ajută o centrală nouă de producţie a electricităţii şi cum va funcţiona această centrală, pe ce bază va produce electricitatea, respectiv care va fi conexiunea ei cu energia regenerabilă?

Am adresat aceste întrebări celor de la Premier Energy şi acum am primit un răspuns. Astfel, aceştia au confirmat decizia acţionarului ceh, Emma Capital, de a investi în construcţia unei noi centrale de producţie a electricităţii, cu o putere de 40 MW, care va putea fi mărită ulterior până la 60 MW. E o cifră mică la nivelul centralelor din lumea întreagă, însă la nivelul Moldovei asta poate da un plus important în susţinerea vârfurilor de consum, când puterea totală necesară întregii ţări ajunge la 750-950 MW. De asemenea, centrala se poate include şi atunci când într-o anumită zi, mai înnorată spre exemplu, sursele de energie fotovoltaică nu asigură aceeaşi putere ca-n zilele anterioare, iar diferenţa trebuie compensată cu centrale care pot reacţiona rapid, fără a recurge la alte surse.

Noua centrală electrică va funcţiona pe bază de gaz natural, deci un combustibil fosil. Cei de la Premier Energy ne-au comunicat că gazul natural folosit la viitoarea centrală va veni din România, iar pentru că e vorba de o generare de electricitate prin turbine de gaz, ca efect advers se generează şi căldură, centrala urmând a fi astfel capabilă să livreze şi agent termic pentru o parte din oraşul Chişinău.

Şi, în fine, cea mai mare noutate e că noua centrală de producţie a electricităţii şi energiei termice va avea lângă ea şi o centrală de baterii pentru stocarea electricităţii din surse regenerabile, pentru a garanta un echilibru mai bun în sistem. Astfel, această viitoare centrală de baterii ar urma să fie prima din Moldova de acest tip.

Cei de la Premier Energy nu ne-au comunicat deocamdată cât de mare va fi capacitatea de stocare sau puterea, dar probabil nu ne putem aştepta la capacităţi foarte mari de stocare, deşi ar fi mare nevoie de acestea. Le-am solicitat, totuşi, informaţii suplimentare celor de la Premier Energy, iar pe măsură ce vom avea mai multe date despre această primă centrală de baterii, vom reveni cu noi detalii.

sursa