Un deținut urmează să fie judecat pentru o nouă infracțiune pe care a comis-o în timp ce își ispășea pedeapsa în Penitenciarul din Soroca.

Pe lângă deținutul de 33 de ani, în instanță a fost trimis și complicele său, care se afla în libertate.

Mai exact, aceștia sunt învinuiți de livrarea drogurilor de tip marijuana, hașiș, precum și pastile cu efect psihotrop, altor deținuți.

Faptele au avut loc începând din noiembrie 2022 și au continuat în primele patru luni ale lui 2023. Astfel, deținutul cu vârsta de 33 de ani, care-și ispășește din 2022 pedeapsa pentru jaf, furt și trafic de droguri, a coordonat din interiorul Penitenciarului o schemă ilegală prin care primea droguri pentru colegii deținuți, prin metoda aruncării peste edificiile de pază ale Penitenciarului. Una din fapte a avut loc chiar în preajma Revelionului de anul trecut, când aruncase peste gard marijuana și 10 cartele telefonice (în video de jos). În context, ca probă a rolului său de organizator al traficului de droguri servesc și interceptările discuțiilor pe care el le-a purtat în acest scop.

Schema a fost implementată cu ajutorul unui amic, fost condamnat al aceluiași Penitenciar pentru furt, cu vârsta de 28 de ani, aflat în libertate din 2021, trimis acum și el în judecată de procurori. Potrivit datelor din dosarul investigat de procurorii PCCOCS și ofițerii INI, acesta venea cu taxiul în apropierea Penitenciarului, apoi le arunca peste gard, în interior. Acesta a fost reținut chiar în momentul în care urma să arunce peste gard hașiș. Acum, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), bărbatul va aștepta pronunțarea instanței judecătorești în arest preventiv.

Potrivit Codului penal, pentru trecerea ilegală a obiectelor în Penitenciar și traficul de droguri comis în cadrul grupurilor criminale organizate este prevăzută pedeapsa cu închisoare de până la 15 ani. Acum urmează ca Judecătoria Bălți să examineze dosarul și să pronunțe sentința, iar între timp, inculpatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

sursa