Grâu ‘amar’ pentru fermierii din Europa de Est: acordul privind grâul de la Marea Neagră are efecte devastatoare pentru ei. Acordul internațional permite Kievului să-și exporte cerealele, dar produsele ucrainene sosesc în cantități mari în Bulgaria, România și alte țări, reducând prețurile producătorilor locali. Unii agricultori nu mai rezistă.
„Am aproximativ 30-40% din producție nevândută și probabil sunt unul dintre puținii norocoși cu un procent atât de mic”, declară producătorul bulgar de cereale Stanimir Stanchev, conform Euronews, scrie Rador.
Comisia Europeană a încercat să echilibreze pierderile printr-o compensare financiară. Producătorii români de grâu au primit 10 milioane de euro, dar pentru ei nu este suficient, mai ales într-un an afectat de secetă, care a avut un impact foarte puternic asupra producției.
Guvernele de la Kiev și de la București vor lucra împreună pentru a găsi soluții. Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că Ministerele Agriculturii din cele două țări înființează un grup de lucru comun. „Am facilitat tranzitul cerealelor ucrainene”, a spus Klaus Iohannis, „și vom continua să facem acest lucru fără a percepe impozite și taxe. Dar acest ajutor este îndreptat către Ucraina și nu putem accepta, sub nicio formă, să se întoarcă împotriva fermierilor români”.
Tocmai din cauza efectelor acordului asupra exporturilor de cereale, furia a crescut în mai multe țări, cu proteste în Balcani, în Polonia și în alte părți.