Șeful FBI, Christopher Wray, susține că „cel mai probabil” pandemia a fost rezultatul unui accident de laborator din China, potrivit BBC.

Directorul FBI, Christopher Wray, a declarat că instituția pe care o conduce crede că „cel mai probabil” COVID-19 provine dintr-un „laborator controlat de guvernul chinez”.

„FBI a apreciat de ceva timp că originea pandemiei este cel mai probabil un incident de laborator”, a declarat Wray pentru Fox News.

Aceasta este prima confirmare publică a aprecierii clasificate a FBI cu privire la modul în care a apărut virusul. În interviul de marți, Wray a mai spus că autoritățile din China „au făcut tot posibilul pentru a zădărnici și obstrucționa” eforturile de identificare a sursei pandemiei globale.

China a negat existența unei scurgeri în laboratorul din Wuhan, calificând acuzația drept defăimătoare.

Comentariile lui Wray vin la o zi după ce ambasadorul SUA în China a cerut ca țara să fie „mai cinstită” cu privire la originile COVID.

Ipoteza scurgerii din laborator a fost respinsă de majoritatea specialiștilor

Unele studii sugerează că virusul a făcut saltul de la animale la oameni în Wuhan, China, posibil la piața de fructe de mare și animale sălbatice din oraș. Piața se află la 40 de minute de mers cu mașina de Institutul de Virologie din Wuhan, care a efectuat cercetări asupra coronavirusurilor.

Alte agenții guvernamentale americane au tras concluzii diferite de cele ale FBI. Presa americană a relatat duminică că departamentul de energie al SUA a evaluat cu „încredere scăzută” informația potrivit căreia COVID s-a scurs dintr-un laborator.

Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, a declarat că președintele american Joe Biden susține „eforturile întregului guvern” pentru a descoperi cum a început COVID.

În perioada pandemiei, ipoteza scurgerii din laborator a fost respinsă de majoritatea specialiștilor și instituțiilor fiind considerată o teorie a conspirației. O investigație a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a calificat teoria drept „extrem de improbabilă”, dar, după critici virulente, directorul general al agenției a cerut o nouă anchetă, spunând că „toate ipotezele rămân deschise și necesită studii suplimentare”.

COVID-19 a apărut la sfârșitul anului 2019 și a provocat moartea a milioane de persoane.

sursa