Polițiștii au identificat și reținut membrii unui grup criminal, deținuți în mai multe penitenciare din R. Moldova, care desfășurau o schemă infracțională de estorcare a mijloacelor financiare. Mai exact, aceștia deschideau profilurilor false pe rețele de socializare și ademeneau femei. Ulterior, suspecții obțineau de la victimele credule imagini în ipostaze intime și amenințau cu publicarea lor pe rețelele de socializare, dacă nu primesc sume împortante de bani.
Astăzi, în rezultatul perchezițiilor efectuate în mai multe raioane și instituții penitenciare din republică au fost depistate și ridicate telefoane mobile și cartele SIM, înscrisuri de ciornă și date cu privire la conturi bancare, multiple suporturi electronice, carduri bancare, bonuri fiscale și alte mijloace materiale, care vor servi suport probatoriu pe cauzele penale.
Potrivit Poliției, suspecții, prin șantaj, estorcau de la mii până la zeci de mii de euro de la victime. „Conform unui plan bine chibzuit, suspecții creau diverse profiluri false pe rețele de socializate, ademeneau persoane, îndeosebi femei, apoi prin comunicare și promisiuni obțineau poze și imagini video cu tentă intimă. Ulterior victimele erau șantajate să transmită sume bănești de la 1 500 până la 10 000 de euro, în caz contrar imaginile defăimătoare urmau a fi răspândite pe rețele de socializare”.
„Eu te pun pe internet fa, o să te vadă toți. O să pun și numărul tău. Fa, eu ți-am spus că ai zece minute, iar după asta toate pozele vor ajunge la familia ta, la părinți, la prieteni. Acum ascultă aici. Pentru ca să nu trimit eu pozele tale, ca să nu fii pe TikTok trebuie să trimiți 600 de euro. Crezi că ai dat peste proști? Sunt fotografiile tale cu piele și te fac eu așa că toată Italia…”, amenința victima unul dintre deținuți.
„Ascultă aici, ai la dispoziție cinci minute să ei o decizie. Dacă nu, atunci voi trimite imaginile prietenilor tăi. Pe numele acesta trimiți 1 000 de euro”, spunea un alt deținut.
Fiind investigate multilateral circumstanțele, suplimentar au fost identificate 18 cazuri de șantaj, în care sunt vizate persoane cu vârste de la 18 la 60 de ani.
În rezultatul acțiunilor de urmărire penală au fost acumulate probe pertinente privind implicarea în activități ilicite a grupului criminal documentat, liderii căreia își ispășesc pedepsele în penitenciarele nr.2 „Lipcani”, nr. 6 „Soroca” și nr. 11 „Bălți”, având drept complici mai multe persoane domiciliate în diferite raioane ale țării.
Prin urmare a fost stabilită metoda săvârșirii infracțiunilor de șantaj și anume, deținuții prin intermediul complicilor de la libertate, având în posesie ilegal în celulele din penitenciar telefoane mobile cu acces la internet, organizau, dirijau și șantajau victimele, estorcând sume bănești.
La indicațiile membrilor grupului infracțional, banii obținuți se transferau de potențialele victime pe conturile bancare ce aparțineau persoanelor de la libertate, care ulterior se extrăgeau din bancomate. Sumele obținute erau depuse pe conturile făptuitorilor, care gestionau în continuare banii prin intermediul aplicațiilor web banking.
Totodată, în rezultatul investigațiilor s-a constatat că presupusul organizator al acțiunilor de șantaj a fost și anterior cercetat pentru acțiuni similare.
Dacă se va demonstra vinovăția bănuiților, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 7 la 10 ani cu amendă în mărime de la 92 500 la 117 500 de lei.
sursa: ziarulnational.md