202 elevi și 58 de profesori din toată țara au participat la cel mai mare maraton de coding din Republica Moldova, organizat în cadrul „Tekwill Junior Ambassadors”. Concursul a fost organizat simultan în Chișinău, Cahul și Bălți. După o selecție riguroasă, au fost desemnați 15 cei mai buni programatori, care urmează a fi premiați.
Timp de 3 ore de maraton, participanții au avut de rezolvat 4 probleme ce țin de activitatea umană cotidiană, socială, prin identificarea algoritmilor potriviți și scrierea soluției-cod în limbajul C/C++.
Printre câștigătorii maratonului se numără Laurențiu Bodlev, elev al Colegiului „Iulia Hasdeu” din orașul Cahul, care a reușit să ocupe prima poziție în sudul țării. Pasionat de domeniul IT, acesta studiază limbajul C/C++ de mai bine de 3 ani.
„Maratonul de astăzi a fost foarte interesant, am folosit mulți algoritmi, ca de exemplu programarea dinamică, grafuri și altele. În viitor mi-aș dori o profesie în IT, deoarece aceste este domeniul viitorului. Aș dori să învăț mai bine C Sharp, Phyton, deoarece ele sunt cele mai utilizate. La moment, cel mai tare îmi place C++”, spune Laurențiu.
Cei mai buni programatori au fost desemnați în funcție de punctajul acumulat și timpul de rezolvare. Lista completă a câștigătorilor poate fi accesată aici.
„După organizarea competiției din acest an, am rămas cu emoții pozitive și, văzând dorința, motivația elevilor, mi-am reîncărcat și eu bateriile pentru următorul an. Elevii și-au demonstrat atât abilitățile tehnice, cunoașterea limbajului C/C++, cât și gândirea analitică și algoritmică. Am observat o evoluție și creștere semnificativă pe acest plan din partea elevilor. Mă bucur foarte mult că participanții de anul trecut care nu au fost premianți au participat în acest an și au obținut locuri premiante. Nimic nu poate fi mai frumos, probabil, pentru mine. Acesta a fost cel mai memorabil moment în care m-am regăsit și eu. Orice muncă este răsplătită”, a declarat Ernest Bîtcă, mentor al cursului „Programarea Algoritmilor în C/C++”, marca „Tekwill în Fiecare Școală”.
„Totul depinde de elev. Dacă elevul are o gândire algoritmică, care deja a fost dezvoltată la alte discipline, atunci este clar că și profesorului îi vine mai ușor ca să poată să-l formeze, să-i dezvolte acea logică de care are nevoie elevul să o aplice în rezolvarea problemelor cu ajutorul programelor”, a declarat Mihai Zanet, profesor de matematică și informatică Gimnaziul Enichioi din raionul Cantemir.
De menționat că fiecare dintre elevii care au participat la maratonul de coding urmează cursul „Programarea Algoritmilor în C/C++”, care este predat în prezent în 333 de instituții de învățământ din țară.
„Este o bucurie pentru mine să văd ce a realizat proiectul în ceea ce privește promovarea educației STEAM. Sper că acest trend pozitiv al educației STEAM în regiunea de sud va continua cu suportul proiectului și aș vrea să felicit echipa care este în spatele acestuia și să le urez mult succes”, a declarat Boris Filipov, manager de program în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.
„Suedia se mândrește că, împreună cu Uniunea Europeană, susține educația STEAM în Moldova și, în special, în regiunea de sud, cu accent pe Cahul – pentru a sprijini viitorul Moldovei, astfel încât tinerii să obțină profesii noi, abilități pe care le pot folosi pentru inovație, educație, dar și pentru a sprijini dezvoltarea economică și democratică a Moldovei”, a declarat Catarina Nilsson, manageră de program, EU ICT Cooperare pentru Dezvoltare, Ambasada Suediei.
Competiția „Tekwill Junior Ambassadors” se desfășoară în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, cu suportul financiar oferit de Uniunea Europeană și Suedia.