Furnizorii nu vor avea dreptul să deconecteze consumatorii de la energia electrică, termică și gazele naturale. Proiectul PSRM a fost susținut, unanim, în ansamblu, de Parlament.
Astfel, consumatorii care nu vor reuși să achite facturile la timp nu vor fi deconectați de la energia electrică, până nu se vor scurge 10 zile de la avizarea individuală din partea furnizorului. Totodată, prestatorii de servicii nu vor avea dreptul să debranșeze neautorizat clienții de la rețeaua de gaze naturale și energie termică.
Furnizorii vor fi amendați dacă vor încălca drepturile consumatorilor, prin deconectarea lor de la serviciile prestate. Furnizorul de electricitate va fi sancționat de la 1250 de lei la 5000 de lei dacă va deconecta consumatorul până la momentul expirării unui termen de utilizare de 10 zile. Acest termen trebuie să fie calculat de la data recepționării confirmate în scris din partea consumatorului concret a preavizului de deconectare.
În prezent, furnizorul include așa-zisul preaviz de decontare în facturile de plată a energiei electrice pentru toți consumatorii, cu toate că legislația civilă prevede clar că o asemenea preavizare poate viza exclusiv debitorii. Codul Civil prevede în mod expres faptul că sunt considerate abuzive clauzele care nu au fost negociate individual.
Unul din autorii proiectului, deputatul PSRM, Petru Burduja, a explicat că introducerea unor interdicții la deconectarea deliberată în lipsa unui termen de preaviz și posibilității reale ale consumatorului de a se apăra, este necesară inclusiv în actuala criză provocată de COVID-19. Pandemia a generat scăderea veniturilor atât pentru persoanele fizice, cât și persoanele juridice. Totodată, racordarea la energia electrică constituie un procedeu care implică costuri suplimentare și timp pentru populația afectată de criză.