Oraşul Chișinău a recepţionat certificatul de aderare a municipiului la inițiativa Oficiului Națiunilor Unite (ONU) pentru reducerea riscului de dezastre: Îmbunătățirea Rezilienței Urbane 2030, devenind astfel primul oraș din Moldova care a aderat la această iniţiativă. Despre aceasta a anunțat primarul general Ion Ceban.
Potrivit acestuia, în cadrul proiectului urmează să fie evaluate rezistența la riscurile de dezastre, inclusiv, reziliența sistemului de sănătate publică, pentru a minimiza impactul cauzat de Covid-19.
„După evaluarea riscurilor, vom elabora un plan de acțiuni și o strategie de reziliență urbană care să se axeze mai mult pe prevenirea situaţiilor excepţionale, decât pe intervenția post-eveniment. Schimbul de cunoştinţe între oraşele participante, va oferi posibilitatea Chişinăului să înveţe din practicile și politicile utilizate de alte capitale.”, a declarat Ceban.
Primarul a mai adăugat că oraşul Chişinău deja a întreprins primele acţiuni relevante pentru reziliența urbană.
Certificatul de aderare conține un set de recomandări pentru reabilitarea drumurilor, astfel încât acestea să joace și rol de spațiu public.
Edilul a enumerat mai multe obiective cheie stabilite pentru acest proiect.
„- Îmbunătățirea infrastructurii fizice în diferite domenii: transport, energie, apă și canalizare și asistența medicală;
– Prioritizarea investiților pentru modernizarea infrastructurii necesare pentru creșterea rezilienței;
– Înțelegerea mai bună a riscurilor viitoare pentru a asigura o dezvoltare urbană capabilă să facă față schimbărilor climatice
– Îmbunătățirea dialogului și cooperării între autoritățile publice locale și centrale, dar și cu cetățenii și societatea civilă”, spune Ceban.
Primarul general a mai adăugat că în continuare mizează pe suportul din partea Oficiului Națiunilor Unite pentru reducerea riscului de dezastre și pentru susținerea acțiunilor de îmbunătățire a rezilienței locale.