Presa nord-americană pune la îndoială corectitudinea raționamentului ambasadorului SUA la Chișinău Dereck Hogan care a promovat schimbarea guvernării în 2019, prin debarcarea Partidului Democrat, pro-european și înlocuirea acestuia cu alianța PSRM-ACUM, care nu a durat decât câteva luni, după care în Republica Moldova a fost instaurat un regim semi-dictatorial, pro-rus.

Potrivit hotnews.md, prestigioasa publicație canadiană „The Globe and Mail” publică un amplu articol de analiză despre situația din Republica Moldova în contextul celei regionale și anume al implicării Rusiei în evenimentele din Ucraina și Belarus.

Publicația amintește că Dodon, cel instaurat practic la putere inclusiv cu ajutorul influenței ambasadorului american Hogan este pro-rus și antieuropean. „Doar patru luni mai târziu Dodon „a concediat-o pe Maia Sandu”. A numit apoi șapte dintre foștii săi consilieri în posturi ministeriale sub masca unei „tehnocrații”. Partidul său socialist a continuat prin a câștiga alegerile cheie pentru primărie din capitală, Chișinău, pentru prima dată din 1991”.

Publicația menționează că între timp, Republica Moldova s-a transformat într-o semi-dictatură, iar nemulțumirea oamenilor crește.

Publicația vorbește și despre fostul lider al PDM, Vlad Plahotniuc, despre care ies la iveală noi informații, inclusiv că a supraviețuit în urma a trei tentative de asasinat organizate de compania privată rusă Wagner, despre care se cunoaște că îndeplinește comenzile Kremlinului.

„Pe măsură ce detaliile tratamentului dlui Plahotniuc apar în instanțele americane, a devenit dificil să acceptăm versiunea evenimentelor oferite de ambasada SUA în Moldova și de guvernul dlui Dodon”, notează publicația canadiană care nu exclude un scenariu similar celui din Ucraina și din Belarus și în Republica Moldova, inclusiv implicarea Rusiei, susținută de Igor Dodon.