În Moldova nici un pacient COVID-19 nu a fost sistat de la aparatul de respirație artificială pentru că aștepta altul. Situația e tensionată, dar noi ne isprăvim. Declarația a fost făcută, în Parlament, de academicianul Victor Cojocaru, specialist în medicina calamităților în cadrul Secției de terapie intensivă la Spitalul Clinic Republican.
Profesorul susține că în pofida neajunsurilor din sistemul de sănătate din Moldova, țara noastră se poziționează mai bine la capitolul letalitate din cauza coronavirusului.
”La capitolul terapie intensivă situația e foarte dificilă, medicii sunt suprasolicitați însă rezultatele nu trebuie să ne sperie. Vă dau câteva exemple, letalitatea în Italia – 15,2; SUA – 7,6; Germania – 4,7; România – 8,04; Republica Moldova – 5,03. Suntem aproape egali cu Germania. În SUA letalitatea în terapia intensivă – 30,2; Anglia – 32,1; letalitatea la Spitalul Clinic Republican din Chișinău este de 21,7. Deci, morții nu poți să îi ascunzi. Nu este atât de rău. Da, suntem suprasolicitați, supraobosiți”, a declarat doctorul.
Potrivit academicianului, timp de patru luni majoritatea medicilor de la SCR care tratează pacienții COVID-19 nu se duc acasă la copii. Au fost antrenați cot la cot cu cei 40 de medici de la Terapia intensivă, 39 de rezidenți.
”Această pandemie ne-a adus mari probleme, unora li se pare că în terapia intensivă bolnavul se uită în pod și se tratează. Nu am avut deficit de antibiotice, de preparate și componente sanguine. Este inițiată terapia corporală, ceea ce nu există în alte țări. Nicio urgență nu a fost amânată, niciun pacient nu a fost sistat de la aparat pentru că aștepta altul. Da, e tensionant, dar ne isprăvim”, a declarat specialistul.
”Nu sunt politician și nu pricep în politică, dar trebuie să percepem că medicina calamităților prevede anumite legi. Noi gândim foarte îngust și dorim ca în situații excepționale să activăm după regulile medicinei planice”, a mai spus doctorul Cojocaru în timpul examinării moțiunii simple asupra activității ministrului Sănătății.