Igor Dodon este cel mai potrivit politician din țara noastră pentru postul de președinte al Republicii Moldova. De această părere sunt cei mai mulți cetățeni, care au participat la sondajul electoral realizat de compania „Intellect Group” în parteneriat cu Asociația Obștească „Spero”.

Potrivit studiului, 51,4 la sută din respondenți l-au numit pe actualul președinte, Igor Dodon, ca cea mai potrivită personalitate politică pentru această funcție. Pe locul doi s-a clasat Maia Sandu pentru care s-au expus 23,1%, Andrei Năstase a acumulat – 5,1%, pentru Renato Usatîi și-ar da votul– 3,1%, iar pentru Violeta Ivanov 2,9 la sută din respondenți.

Directorul companiei „Intellect Group”, Ian Lisnevschi, afirmă că majoritatea respondenților, trei pătrimi, îi văd în funcția de președinte pe Maia Sandu și Igor Dodon, iar acest lucru se explică prin câțiva factori:

•          „memoria electorală a votanților de la alegerile prezidențiale din 2016;

•          calitățile personale, de lider, manageriale;

•          încrederea instituțiilor ce îi reprezintă: 18,5% au încredere deplină în instituția prezidențială, pe când în partide politice doar 3,5%” spune expertul politic.

Ian Lisnevschi mai remarcă că avantajul lui Igor Dodon este că are deja o imagine creată în calitate de președinte, spre deosebire de Maia Sandu care este liderul partidului politic și a ocupat doar pe scurt timp funcția de prim-ministru.

Totodată, potrivit sondajului aproape 12 la sută din cetățeni nu au dorit să răspundă la această întrebare, sau au spus că nu au încredere în nimeni.

Sondajul a fost realizat în perioada 02 – 09 octombrie 2020. La studiu au participat 1453 de persoane cu drept de vot. Marja de eroare este de 2,7%.