În jumătate de an PSRM și-a întărit credibilitatea în reprezentanții săi principali, motiv pentru care Igor Dodon are șanse mari să câștige alegerile prezidențiale din primul tur. Este concluzia desprinsă din editorialul publicat de Politics.MD, scris de politologul Ian Lisnevschi, în urma unei analize a sondajelor realizate pe perioada pandimiei. De asemenea, expertul remarcă strategia haotică a opoziției și încercarea acestora de a provoca o nouă criză politică.
Perioada de pandemie a fost plină de cercetări socio-politice, fenomen care se explică prin apariția factorului, care poate genera schimbări în politica internă a statului. O parte din țările mondiale a fost afectată de acest factor, care în consecință a provocat proteste, nemulțumiri din partea societății și o criză politică.
Republica Moldova face parte din țările, care la moment rezistă provocării. Opoziția a cedat posibilitatea de a obține dividende politice, iar societatea a taxat tur activitatea opoziției. Sondajul din luna aprilie arăta că doar 2,3 la sută din cetățeni susțin acțiunile opoziției, activitatea președintelui țării a fost apreciată de 10,4% din respondenți, iar activitatea Guvernului de 10,2%.
În consecință, opoziția a fost nevoită să iasă din starea de autoizolare prin proteste ale veteranelor, încercare de a provoca alegeri anticipate, implicarea Curtei Constituționale în bătălia politică și blocarea creditului din partea Federației Ruse, precum și startul campaniei electorale pentru funcția de Președinte al RM.
Cel mai recent sondaj confirmă faptul că, strategia opoziției este haotică, fără scopuri concrete și interese politice. E imposibil să obții o bază politică pozitivă atunci când strategia contrazice voința societății.
Aproape 70 la sută din moldoveni nu doresc alegeri parlamentare anticipate, pe când opoziția încearcă să demită Guvernul Chicu și să provoace o nouă criză politică pe fon de criză pandemică. Căderea Guvernului Chicu are, mai degrabă, drept scop stoparea activității instituțiilor de stat. Orice combinație politică arată că PSRM este unicul partid, la momentul actual, pregătit pentru alegeri anticipate parlamentare.
Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegerile parlamentare anticipate, PSRM ar obține majoritatea mandatelor în Legislativ. Potrivit celui mai recent studiu, în total, în Parlament ar accede trei formațiuni politice: PSRM, PAS și PPDA. Pentru socialiști și-ar da votul 46,3% din numărul celor deciși, PAS ar obține 30,9 la sută, iar PPDA – 7,5%. Urmează “Partidul Nostru” cu 4,6%, Partidul „ȘOR” cu 3,2%, și PDM cu doar 3 la sută, care se va activa pentru a trece bariera de 5%.
Acest rezultat stabil a PSRM-ului se menține de la sfârșitul anului 2019 – începutul anului 2020. În jumătate de an socialiștii au întărit credibilitatea în reprezentanții săi principali: Igor Dodon, Zinaida Greceanîi, Ion Chicu și, nu în ultimul rând, Ion Ceban, care în calitate de primar al municipiului Chișinău înregistrează un rating mare la nivel național, obținând și simpatia electoratului de dreapta.
Dacă e să ne referim la pregătirile pentru alegerile prezidențiale, președintele Igor Dodon rămâne a fi lider în sondajele de opinie. Potrivit ultimului studiu, aproape 47 la sută din cetățenii deciși l-ar vota pe Igor Dodon pentru al doilea mandat de președinte al țării. Maia Sandu ar acumula puțin peste 30 la sută din voturi, iar pe locul trei s-a clasat Andrei Năstase cu 6,6%.
Provocarea alegerilor anticipate de opoziție și organizarea alegerilor parlamentare, împreună cu prezidențiale, dau șanse mari candidatului PSRM să câștige alegerile prezidențiale din primul tur, iar partidului să obțină aproape 60 de mandate.
Căderea Guvernului Chicu și provocarea alegerilor anticipate ar putea fi o greșeală fatală pentru opoziția pro-europeană, care nu este gata pentru o bătălie politică adevărată și nici nu-și recunoaște greșelile și efectele negative a lipsei unei strategii de lungă durată bazată pe cercetări, argumente și necesități ale societății.