Guvernul condus de Maia Sandu a încălcat Constituția, atunci când a creat o comisie și a organizat concursul pentru a numi Procurorul General. Magistrații Curții Constituționale au examinat sesizarea unui grup de deputați, cu privire la constituționalitatea desemnării Procurorului General interimar, dar și cu privire la organizarea concursului de numire a Procurorului General.
„Modificarea de substanță din Legea cu privire la procuratură a condus la organizarea unui concurs de preselecție a Ministerului Justiției, astfel reducând rolul constituțional al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Curtea menționează în acest caz și viziunea Curții de la Veneția: CSP are un rol constituțional, care nu trebuie uzurpat. Este rolul de formare a unei liste de candidați pentru a înainta Președintelui candidatul la funcția de Procuror General. Curtea consideră că implicarea Comisiei instituite de Ministerul Justiției în procesul de numire a Procurorului General contravine Constituției”, a explicat președintele CC, Domnica Manole.
Totodată, Manole a explicat că această constatare a CC cu privire la numirea Procurorului General nu afectează acțiunile deja desfășurate. „Prin această decizie, Procurorul General devine mai protejata în independentă și imparțialitatea sa”, a spus Manole.
Totodată, președintele CC a reiterat că Procurorul General poate fi demis doar de două autorități decizionale: CSP sau președintele Republicii Moldova. „Nu o comisie a Executivului va stabili numirea sau demiterea Procurorului General”, a mai spus Domnica Manole.
Precizăm că în toamna anului 2019, Guvernul condus de Maia Sandu a modificat Legea cu privire la procuratură, asumându-și decizia de numire a Procurorului General.