Alegerile parlamentare vor avea loc la 24 februarie 2019, potrivit unei hotărâri adoptate vineri, 27 iulie, de Parlament, în ultima ședință din sesiunea de primăvară-vară. Proiectul corespunde normelor legale privind organizarea alegerilor parlamentare, însă amânarea scrutinului spre termenul limită stabilit de Constituție ar avea și un substrat politic, consideră unii experți, transmite Democracy.
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a motivat decizia de a amâna cu aproape trei luni organizarea alegerilor, deși anterior spunea că vor avea loc la sfârșitul acestui an, prin faptul că scrutinul se va desfășura în conformitate cu prevederile sistemului mixt, pentru care sunt necesare mai multe pregătiri. De asemenea, potrivit lui Andrian Candu, astfel și actualul Parlament și Guvernul își vor putea exercita activitatea mai eficient. De asemenea, opoziția va avea mai mult timp să se pregătească.
„Avem mai mult de șase luni la dispoziție pentru toți să se pregătească – și instituțiile, și Guvernul, Parlamentul, inclusiv din punctul de vedere al cheltuielilor bugetare și a eficienței de lucru, și actorii politici, absolut toți să fie pregătiți pentru acest exercițiu important electoral”, a declarat Andrian Candu.
Este bine că a fost oferit mai mult timp pentru organizarea alegerilor, dar trebuie să se țină cont că o parte din perioada electorală va coincide cu sărbătorile de iarnă, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în domeniul electoral, Pavel Postică.
„Sunt sărbătorile de iarnă și sunt niște termene care ar putea să se suprapună. Dar partea bună pe care o văd eu este că anunțarea datei are loc acum, cu mult timp înainte de ziua alegerilor, în așa fel ca toți actorii implicați să se poată pregăti de scrutin.”
Este posibil că la amânarea datei, chiar dacă ea este stabilită în corespundere cu prevederile legale, să existe și un substrat politic, eventual legat de unele prevederi ale legilor votate ieri în Parlament referitoare la legalizarea capitalului ilicit, a comentat analistul politic, Ion Tăbârță.
„Întâmplător sau nu, data alegerilor coincide cu prevederile legii pentru amnistie fiscală, potrivit căreia cei care au anumite proprietăți ilegale le pot declara până în februarie 2019. Poate este o coincidență, dar poate nu. Este evident că în această deciie de a prelungi cu câteva luni sunt anumite calcule.”
Potrivit Constituției, Parlamentul este ales pentru un mandat de 4 ani. Mandatul actualului Parlament expiră la 30 noiembrie, iar alegerile trebuie organizate în cel mult trei luni de la această dată, adică până la sfârșitul lunii februarie 2019.