Legea privind transformarea miliardului furat din cele 3 bănci în datorie publică este constituţională, iar iniţiativa lui Dodon este una populistă. Asta a declarat premierul Pavel Filip în debutul şedinţei Guvernului de astăzi.
„Curtea Constituțională a examinat câteva sesizări referitor la această lege. Prima a fost depusă chiar de către reprezentanții Partidului Socialiștilor și a fost respinsă, după care a fost depusă o sesizare a avocatului poporului. Această lege este perfect constituțională și este un act juridic consumat. În baza acestei legi deja s-au prevăzut și banii în buget, au fost încheiate și acordurile respective. De aceea, anularea acestei legi nu poate produce efecte juridice. Este adevărat că se poate veni cu alte legi, dacă cineva va găsi o soluție mai bună”, a spus Pavel Filip în deschiderea ședinței Guvernului de astăzi, care este și ultima din acest an.
De asemenea, Filip a declarat că datorită faptului că a fost aprobată această lege, a fost semnat acordul de finanţare cu FMI, iar ca urmare – Moldova a câştigat mulţi bani.
Dacă nu aprobam aceasta lege, anul acesta, 2016, în care nu am platit nimic pentru acest credit, nu am fi obtinut 60 de milioane de euro de la București, 35 de milioane de euro de la FMI, 45 de milioane de euro de la UE și nu am fi obținut 45 de milioane de dolari de la Banca Mondială”, a spus Filip.
Totodată, premierul a mai menţionat Executivul are nevoie de conlucrare cu instituţia prezidenţială, iar Dodon nu face decât să pună beţe în roate.