Consum de energie electrică în Republica Moldova va creștere mâine, 9 ianuarie. Potrivit Energocom, acesta va fi acoperit de producția locală și importuri.
„Energocom a rezervat capacitatea comercială la hotarul cu România pentru a acoperi necesarul de consum de energie electrică al malului drept al râului Nistru pentru joi, 9 ianuarie.
În prima zi de lucru după sărbători se prognozează un consum de electricitate cu 15% mai mare decât în ziua precedentă, 8 ianuarie, dar o cantitate mai mică decât vineri, 3 ianuarie, la fel zi de lucru.
Din cauza vremii calde de afară, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți vor produce mai puțină energie electrică, în schimb se anticipează o ușoară creștere a cantității energiei regenerabile.
Astfel, pe 9 ianuarie, pe lângă producția locală, restul electricității va fi achiziționată din import și de pe bursă”, precizează responsabilii.
Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a apobat prețuri mai mari la curent electric. Astfel, tariful pentru energia electrică, furnizată de „Premier Energy” a ajuns la 4 lei și 10 bani (fără TVA) pentru kw/h. Tariful pentru energia electrică furnizată de „FEE Nord” a fost majorat cu 65% și constituie 4 lei și 68 de bani (fără TVA) pentru kw/h.
„Solicitarea de ajustare a prețurilor la energia electrică furnizată se datorează în cea mai mare parte creșterii exponențiale a costurilor de procurare a energiei electrice din diferite surse, în baza contractului semnat cu S.A. Energocom”. Este explicația furnizorului Premier Energy privind creșterea tarifelor la energie electrică.
Expertul în economie, Veaceslav Ioniță, a explicat ce impact ar putea avea majorarea tarifelor la energia electrică, după ce furnizorii au solicitat creșterea prețurilor. „Impactul direct asupra gospodăriilor va fi uriaș, iar presiunea asupra bugetelor familiale va crește considerabil”, a precizat analistul.
Guvernul va oferi compensații la energia electrică, după ce au fost aprobate tarife mai mari. Anunțul a fost făcut de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, în cadrul unei conferințe de presă.
Liderul PSRM, Igor Dodon, consideră că „Guvernul Maiei Sandu poartă resposabilitate pentru criza energetică din țară”. „Da, actuala guvernare poate să dea vina pe orișicare, pe ruși, pe ucraineni, pe extratereștri, dar ea se face vinovată că am ajuns în această situație”, a declarat fostul șef de stat.
Gazprom a oprit livrările de gaze către Moldova de la 1 ianuarie 2025 din cauza datoriilor, dar și după expirarea contractului de tranzit cu Ucraina.