41 de milioane de euro din partea BEI pentru construcţia gazoductului Ungheni-Chişinău

Gazoductul Ungheni-Chişinău va fi construit din banii Băncii Europene pentru Investiţii. 41 de milioane de euro vor fi acordaţi guvernului de la Chişinău în acest sens. Cabinetul de miniştri a aprobat semnarea Acordului de împrumut dintre Moldova şi BEI pentru realizarea acestui proiect.

Conform documentului, BEI urmează să acorde Guvernului Republicii Moldova un împrumut de 41 milioane euro, care vor fi alocate companiei VestMoldTransGaz, pentru construcţia conductei.

Conform calculelor provizorii, costurile totale pentru construcţia liniei magistrale a conductei de gaze Ungheni-Chişinău sunt estimate la aproximativ 113 milioane de euro. Pe lângă împrumutul acordat prin intermediul Băncii Europene de Investiţii, Uniunea Europeană va mai aloca Republicii Moldova 10 milioane de euro sub formă de grant, pentru a compensa contribuţia financiară iniţială, asigurată din bugetul de stat, şi peste 20 milioane de euro în cea de-a doua fază de implementare a proiectului.

Totodată a fost instituită Comisia responsabilă de efectuarea cercetărilor necesare pentru a stabili traseul exact de construcţie a conductei şi de asigurarea condiţiilor necesare pentru lansarea proiectului.