2 şefi de la Apă-Canal suspendaţi din funcţie după scandalul achiziţiilor de lux

2 şefi de la Întreprinderea municipală Apă-Canal au rămas temporar fără funcţie după scandalul achiziţiilor de lux. Este vorba despre directorul tehnic şi şeful secţiei Analize economice şi Preţuri al întreprinderii care au fost suspendaţi din funcţie la cererea procuraturii Anticorupţie. Ambii sunt învinuiţi de abuz de serviciu, caracterizat prin folosirea intenţionată de către persoane publice a situaţiei de serviciu, săvîrşit prin complicitate.

Potrivit celor constatate de procurori, ilegalităţile au fost comise în intervalul anilor 2013 – 2015, cînd unul dintre învinuiţi era preşedinte, iar complicele său membru al Comisiei pentru organizarea şi desfăşurarea licitaţiilor de achiziţionare a mărfurilor, lucrărilor şi serviciilor în cadrul ”Apă-Canal Chişinău”.

Acţionînd prin înţelegere prealabilă cu directorul general al întreprinderii, învinuiţii au achiziţionat de la firma ce aparţinea fiicei acestuia, la un preţ majorat, bunuri pentru necesităţile întreprinderii.

Prin urmare, în lipsa unei concurenţe reale, mimînd petrecerea licitaţiilor cu participarea firmelor a căror conducător sau fondator este fiica directorului general, învinuiţii au votat pentru desemnarea cîştigătorului licitaţiilor cu ulterioara încheiere a contractelor de achiziţii cu respectivul agent economic, prejudiciind bugetul Apă Canal Chişinău cu peste două milioane lei.

Imediat după declanşarea procesului penal, directorul general al Apă Canal a depus cerere de eliberare din funcţie, în prezent, acesta fiind cercetat în cadrul aceleiaşi cauze penale cu foştii săi subalterni.

Pentru această infracţiune norma penală prevede amendă sau închisoare de pînă la 6 ani.