La sfârșitul lunii martie curent, Comisia Europeană anunța un răspuns la pandemia de coronavirus, menționându-se că țările din Parteneriatul Estic vor beneficia de ajutor în sumă de 140 milioane €, inclusiv pentru ONG-uri, relatează Telegraph.md

Potrivit europenilor, ca parte a răspunsului global la focarul de coronavirus, Comisia Europeană este alături de țările partenere din est și a realocat milioane de Euro pentru Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova (87 mln. €) și Ucraina.

Prin același comunicat de presă, CoE a anunțat că alocă și 11,3 milioane € pentru organizațiile non-guvernamentale, inclusiv pentru unele asociații din Republica Moldova.

„De asemenea, Comisia a pus la dispoziție mai mult de 11,3 milioane EUR pentru subvenții mici pentru organizațiile societății civile. Aceste fonduri răspund deja nevoilor imediate, prin „Mecanismul de răspuns rapid” regional, precum sprijinirea școlilor locale cu învățământ la distanță. Până în vară, și ca parte a acestui pachet, Comisia va lansa „Programul de solidaritate al parteneriatului estic”, care va viza părțile cele mai afectate ale populației prin sprijinul societății civile și, în special, subvenții pentru organizațiile locale mai mici”, transmite CoE prin intermediul unui comunicat de presă (vezi aici).

Săptămâna trecută, un deputat moldovean a acuzat mai multe asociații de la noi că primesc bani din alocările financiare din partea UE, însă unele ONG-uri au negat această informație și nu au recunoscut că ar primi bani din cele 87 de milioane € care au fost alocate Republicii Moldova.