Conducerea Ucrainei a respins categoric ultimatumul primit din partea armatei ruse de a depune armele și de a preda orașul Mariupol, informează Reuters.

„Nu va exista nicio predare, nicio depunere a armelor”, a declarat viceprim-ministrul Irina Vereșciuk pentru Ukraîinska Pravda în primele ore ale zilei de luni. Răspunsul a fost deja comunicat părții ruse, a spus ea.

Irina Vereșciuk a cerut, în schimb, ca armata rusă să deschidă coridoare umanitare în Mariupol.

Rusia ceruse trupelor ucrainene de la Mariupol să depună armele și să părăsească orașul luni dimineață. Pe de altă parte, a promis că va fi creat un coridor care va funcționa timp de două ore dimineața (07:00-09:00 GMT, 9:00 – 11:00, ora Kievului), potrivit unei declarații făcute de generalul-maior Mihail Mizințev pentru agenția de presă rusă TASS, scrie Agerpres.

Rusia a propus ca toate unitățile armate ucrainene să părăsească orașul „fără arme și muniții, pe o rută convenită cu Ucraina” și a insistat asupra unui „răspuns oficial în scris” până luni dimineața la ora 5:00, ora Moscovei.

Armata rusă a trimis părții ucrainene o scrisoare de opt pagini. Vicepremierul Vereșciuk a informat că răspunsul său către Moscova a fost: „În loc să vă pierdeți vremea cu o scrisoare de opt pagini, mai bine deschideți un coridor!”.

Sursa: radiochisinau.md