Este o zi decisivă pentru Donald Trump! Fostul președinte american așteaptă să afle dacă va fi pus sub acuzare într-un dosar de evaziune fiscală.

Cei care îi țin partea s-au adunat încă de aseară în fața judecătoriei unde au avut loc audierile.

În acest context, autoritățile din New York sunt în alertă, mai ales după ce Trump a anunțat pe rețelele sociale că urmează să fie arestat și i-a chemat pe susținătorii săi să protesteze.

Autoritățile au început să instaleze baricade și camere de supraveghere în centrul orașului New York, acolo unde sunt așteptate proteste masive în cazul în care Donald Trump e pus sub acuzare. Asta, mai ales după ce fostul președinte al Statelor Unite le-a cerut susținătorilor săi să iasă în stradă.

Kevin McCarthy, purtător de cuvânt al Casei Albe: “Dacă se va întâmpla asta, vrem ca lucrurile să fie calme acolo”.

Eric Adams, primarul New York-ului: “Monitorizăm postările de pe rețelele sociale și poliția din New York își face treaba, se asigură că nu au loc acțiuni nepotrivite în oraș. Suntem încrezători că vom reuși să facem asta”.

Chiar și la Casa Albă, administrația Biden e atentă la eventuale manifestații ale susținătorilor lui Trump.

Pe de altă parte, președintele american Joe Biden a refuzat să comenteze situația.

În acest moment, nu există nicio informație legată de o potențială arestare a lui Trump, dar audierile sunt pe final. Luni seară, un martor chemat în ultima clipă de echipa juridică a fostului preşedinte a dat declarații în fața instanței.

Alina Habba, reprezentantă a lui Donald Trump: ”Nu cred că e o speculație (că Trump va fi arestat), e ceva ce tot auzim. Dacă e adevărat, el trebuie să fie cu un pas înainte. Ar fi o situație nemaiîntâlnită în istorie, pentru o contravenție, să fie scoasă în față și transformată într-o acuzație, ca să pui sub acuzare un fost președinte”.

Trump e cercetat în dosarul unei plăți pe care avocatul său ar fi făcut-o către o actriță de filme pentru adulți, în ultimele zile ale campaniei electorale din 2016. Actrița ar fi primit 130.000 de dolari ca să nu mai vorbească despre o așa-zisă aventură pe care ar fi avut-o cu fostul lider de la Casa Albă. Iar autoritățile americane consideră că Trump ar fi încălcat legea finanțării campaniilor electorale, cu această plată.

Mike Balsamo, Associated Press: “Plata acestor bani a fost dezvăluită public abia după ce Trump a fost ales președinte. Dar, odată ce informația a ieșit la iveală, a dat naștere la câteva procese, inclusiv unul din partea doamnei Daniels, într-o încercare de a ieși din înțelegere”.

O eventuală arestare a fostului lider american ar fi o premieră în istoria Statelor Unite. În plus, ar pune sub semnul întrebării candidatura lui Trump la președinția SUA, în 2024.

sursa