Volodimir Zelenski dorește să mențină relații bune cu China, în pofida criticilor din unele părți care susțin că o astfel de apropiere ar putea îndepărta Ucraina de Occident, relatează publicația POLITICO într-o analiză.

Regimul chinez este apropiat de Rusia, dar Kievul vede China ca pe un potențial investitor și mediator în proiectele de reconstrucție post-conflict.

Legături economice esențiale

Cele două țări au legături economice și comerciale profunde, iar înainte de izbucnirea războiului China era cel mai mare partener comercial al Ucrainei. Cu toate acestea, au existat tensiuni ocazionale între cele două țări, în special în cazul tentativei de preluare a producătorului ucrainean de motoare de avion MotorSich de către compania chineză Skyrizon Aviation. Cu toate acestea, Kievul vede în continuare China ca pe o potențială sursă de investiții, în parte pentru că Beijingul nu pare prea preocupat de problemele istorice ale Kievului cu privire la statutul Crimeei.

Ar putea să-l arunce pe Xi în brațele lui Putin

Zelenski ar mai risca ceva prin îndepărtarea de Xi, pe lângă latura economică: posibilele livrări de arme ale chinezilor către ruși. În anii următori, banii Chinei vor juca – probabil – un rol esențial în a ajuta Ucraina să se reconstruiască după devastarea provocată de război.

În timp ce Xi vizitează Moscova în această săptămână, se speculează că ar putea, de asemenea, să poarte în sfârșit prima convorbire telefonică cu Zelenskyy de la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina. Deși nicio convorbire nu a fost confirmată, consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că ar saluta o astfel de conversație între Xi și Zelenskyy, menționând: “Credem că [Republica Populară Chineză] și însuși președintele Xi ar trebui să audă direct perspectiva ucraineană și nu doar cea rusă”.

sursa