Zăpada a devenit roz în Antarctica, în apropiere de stația ucraineană Akademik Vernadsky. Potrivit oamenilor de știință, modelele roz de pe stratul alb sunt o “înflorire” a zăpezii la sfârșitul verii antarctice.
“O astfel de colorație apare datorită dezvoltării în zăpadă a unor alge microscopice verzi unicelulare”, au explicat în cadrul Centrului Național de Științe Antarctice, relatează unian.net

Potrivit specialiștilor, algele au trei stadii de culoare: verde, portocaliu și violet sau purpuriu. Alga iernează sub zăpadă în varianta “verde”, în care predomină clorofila, iar când se încălzește, se apropie de suprafață și devine roșie.

“Înflorirea zăpezii” contribuie la schimbările climatice. Din cauza colorării, zăpada reflectă mai puțină lumină solară și se topește mai repede. În consecință, tot mai multe alge strălucitoare se dezvoltă în ea, ceea ce face ca topirea să fie și mai rapidă”, spun cercetătorii. De aceea, este important să se înregistreze în fiecare an suprafața de “zăpadă înflorită” pentru a vedea tendințele generale ale efectelor schimbărilor climatice. Această activitate este realizată de biologii ucraineni de la stație cu ajutorul unei drone.

sursa