Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și sancțiunile occidentale care au urmat, au privat Rusia de statutul său de lider energetic în Europa, astfel SUA a ocupat poziția dominantă pe piața energetică.
Acest lucru a fost raportat de The Wall Street Journal, citând date privind exporturile de gaze și petrol din SUA către UE, care au crescut cu aproximativ 38% în ultimul an. Europa a depășit Asia și a devenit principala piață energetică pentru SUA, a precizat Journal, relatează theins.ru.
După cum era de așteptat, principalii cumpărători ai petrolului american în Europa sunt cele mai mari economii – Germania, Franța, Italia și Spania. De exemplu, în cursul anului, aceasta din urmă a crescut livrările de petrol din SUA cu 88%. Compania energetică Kpler estimează aprovizionarea totală a UE cu țiței american la 1,53 milioane de barili pe zi. Prin comparație, livrările de petrol din Rusia către UE în octombrie 2022 – chiar înainte de impunerea sancțiunilor – erau de numai 1,4 mld. bpd.
„SUA și-a recăpătat poziția dominantă pe piața energetică la nivelul anilor 1950. Energia americană a devenit fundamentul securității energetice europene”, notează Daniel Yergin, vicepreședinte și expert în energie la S&P Global.
Publicația notează că exodul Rusiei de pe piața europeană a dus, de fapt, la o nouă revigorare a energiei americane și a stimulat producția de petrol. Statele Unite au revenit pe primul loc în ceea ce privește producția de petrol înainte de război, dar invazia rusă a consolidat acest statut pentru SUA. WSJ compară situația actuală cu cea din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când SUA și-a ajutat aliații cu petrol și combustibil, printre altele, în lupta împotriva Germaniei naziste.
O dinamică similară poate fi observată în cazul livrărilor de gaz, la care Europa a trebuit să renunțe chiar mai repede decât la petrol din cauza exploziilor din gazoductele Nord Stream și Nord Stream 2. Casa Albă estimează că exporturile de gaze către UE s-au dublat în 2022. Analiștii spun că creșterea livrărilor de petrol și gaze din SUA a contribuit la prevenirea prăbușirii prețurilor pe care Rusia a încercat să o provoace. Exporturile americane au menținut prețurile energiei la un nivel acceptabil.
Pentru Rusia, astfel de statistici nu sunt de bun augur. Războiul a privat Moscova de principala sa piață, iar graba de a înlocui Europa cu India și China a lăsat într-o poziție vulnerabilă producătorii de petrol ruși, care sunt nevoiți să acorde reduceri uriașe la produsele lor. Centrul pentru Studii privind Energia și Aerul Curat (CREA) estimează că Rusia are un deficit de aproximativ 305 milioane de dolari în fiecare zi din cauza sancțiunilor occidentale.