Turcia este interesată în extinderea relațiilor comercial-economice cu Republica Moldova

Dezvoltarea relațiilor comercial-economice dintre Republica Moldova și Turcia au fost discutate în cadrul unei întrevederi între viceprim-ministrul, Octavian Calmâc, ministrul Economiei și Infrastructurii, cu ambasadorul Turciei în țara noastră, Hulusi Kiliç.

Oficialii au discutat despre dinamizarea relațiilor comercial-economice dintre două state, precum și posibilitățile de intensificare a acestora, inclusiv prin implementarea unor noi proiecte bilaterale în diferite domenii.

În opinia lui Octavian Calmâc și Hulusi Kiliç un impuls considerabil în dezvoltarea și extinderea relațiilor comercial-economice dintre două state îl va asigura deschiderea reprezentanței economice pe lângă Ambasada Republicii Moldova din Turcia cu reședința la Istanbul. În context, interlocutorii au convenit asupra accelerării dialogului în direcția respectivă pentru inaugurarea reprezentanței până la finele anului curent.

În cadrul dialogului a fost abordată și problema extinderii prevederilor Acordului de Comerț Liber  dintre Republica Moldova și Turcia și asupra serviciilor, fapt care va permite deschiderea unor noi oportunități investiționale și de comerț între două state. Octavian Calmâc și Hulusi Kiliç  au convenit asupra formării unui grup comun de lucru, care va examina și elabora un studiu de fezabilitate în problema respectivă, stabilind exact posibilitățile și avantajele extinderii relațiilor comercial economice în domeniul serviciilor.

Interlocutorii au convenit ca rezultatele acestui studiu să fie prezentate în luna decembrie curent, în cadrul reuniunii Comisiei interguvernamentale moldo-turce de colaborare economică, care se va întruni la Chișinău. În capitala Republicii Moldova va fi organizat și un Forum al oamenilor de afaceri din ambele state.

Conform datelor statistice, volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Republica Turcia, în perioada ianuarie-iunie 2017 a înregistrat suma de 195,870 milioane USD, cu 16,51% mai mult, comparativ cu perioada similară a anului trecut. În primul semestru al anului curent, exportul mărfurilor moldovenești în Turcia, comparativ cu prima jumătate a anului 2016, a crescut cu 48,45%, iar importurile au scăzut cu peste 8 la sută.

Potrivit informației prezentate de Camera Înregistrării de Stat, în Republica Moldova activează 1251 de întreprinderi cu capital turcesc, investițiile în capitalul social însumând 384 milioane de lei, Turcia clasându-se pe locul 3 după numărul de întreprinderi în țara noastră.