Președintele rus Vladimir Putin a semnat o lege care pune capăt tratatelor internaționale ale Consiliului Europei în legătură cu Rusia, relatează Interfax. În acest fel Carta Consiliului Europei, precum și 20 de tratate internaționale ale acestei organizații, încetează să se aplice Federației Ruse.
În total sunt denunțate 21 de documente, printre care se numără convențiile europene privind reprimarea terorismului, privind protecția drepturilor omului, Carta europeană a autonomiei locale, Carta socială europeană etc. Putin a semnat, de asemenea, o lege privind denunțarea de către partea rusă a Convenției de drept penal asupra corupției a Consiliului Europei. „În legătură cu încetarea calității de membru al Federației Ruse la Consiliul Europei, următoarele tratate internaționale ar trebui considerate începând cu 16 martie 2022 ca încetând să se aplice Federației Ruse: Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale din 4 noiembrie 1950„, se arată în document. Convenția europeană privind reprimarea terorismului, Statutul Consiliului Europei, Acordul general privind privilegiile și imunitățile Consiliului Europei, Carta socială europeană (revizuită) și alte aproximativ 10 protocoale au încetat, de asemenea, să funcționeze.
Context
La 15 martie 2022, Rusia a notificat oficial Secretarul General al Consiliului Europei cu privire la intenția sa de a se retrage din Consiliul Europei în temeiul articolului 7 din Statutul Consiliului Europei (care reglementează procedura de retragere voluntară), precum și de a denunța Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale (CEDO). La 16 martie 2022, Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei a adoptat o rezoluție privind încetarea calității de membru al Rusiei în Consiliul Europei de la aceeași dată.
Ce invocă Federația Rusă?
Federația Rusă pornește de la faptul că convenția menționată și alte tratate internaționale menționate ale Consiliului Europei au încetat să funcționeze pentru Rusia începând cu 16 martie 2022. Valoarea contribuției rusești la bugetele Consiliului Europei și a acordurilor sale parțiale pentru 2022 ar fi trebuit să se ridice la aproximativ 33,7 milioane de euro, se arată în nota explicativă. Rusia a plătit contribuțiile numai pentru perioada de ședere, mai exact de la 1 ianuarie la 15 martie 2022, de aproximativ 5,7 milioane de euro, se mai arată în document.