Mitingurile anunțate duminică de către două partide de opoziție, respectiv PAS și PPDA, au fost acțiuni ratate. Analistul politic Vitali Catană susține, într-un editorial publicat de portalul politics.md, că rezultatul acestor reuniuni era previzibil, iar tehnica lipirii de probleme în ideea de a prinde prim-planul zilei, pe care Maia Sandu o aplică, nu funcționează. 

Vitali Catană mai scrie că explicația cea mai probabilă a acestui eșec ar fi competiția între cele două partide.  

“Cele două entități se îndepărtează una de alta tot mai mult, iar acest fapt poate avea efecte importante în perspectiva alegerilor prezidențiale din toamnă. Ruperea îi va costa pe ambii lideri, însă cel mai mare preț, indiscutabil, îl va avea de plătit Maia Sandu”, scrie Vitali Catană.

Analistul citat consideră, de asemenea, că pentru Maia Sandu alegerile care urmează sunt importante, deoarece reprezintă și momentul decisiv pentru viitorul ei politic. Dacă pierde, spune Catană, cariera liderei PAS se va încheia imediat după alegeri, chiar dacă din inerție va mai fi prezentă în viața politică.

“Maia Sandu și așa este outsider cert în competiția cu actualul președinte Igor Dodon, iar fără susținerea lui Andrei Năstase și a PPDA, înfrângerea în bătălia pentru funcția de președinte este garantată”, conchide Vitali Catană.