Teza despre fraudarea alegerilor prezidențiale este una dintre conspirațiile opoziției de la Chișinău. De această părere este politologul Dionis Cenușă, care într-o analiză publicată pe IPN a explicat că nici observatorii naționali, nici cei internaționali nu au oferit dovezi concludente în acest sens.

“În cele 5 rapoarte de monitorizare, publicate de unica organizație din țară specializată în monitorizarea alegerilor – Promolex – sunt enumerate diverse neregularități. Inegalitatea în acoperirea mediatică, utilizarea resurselor administrative, incongruențele din registrul votanților sau neraportarea anumitor cheltuieli financiare figurează în rapoartele Promolex. Asigurarea votării pentru populația din regiunea transnistreană (42 secții de votare) sau majorarea numărului secțiilor de votare deschise în Rusia (de la 8 secții în 2016 până 17 secții în 2020) sunt atestate ca riscuri. Totuși, contrar convingerii opoziției, aceste circumstanțe nu sunt calificate drept “pregătire a falsificării alegerilor” de către observatorii naționali și internaționali”, spune Cenușă.

Totodată, politologul spune că nici reprezentanții societății civile nu au validat nicicum iminența falsificării alegerilor.

„Chiar dacă scopul primordial al acestei conspirații este ca votanții să iasă masiv la vot contra ipoteticii “fraudări”, opoziția diminuează, în mod asumat, credibilitatea întregului proces electoral în care participă”, conchide Cenușă.