Peste 3.5 milioane de francezi au protestat pe străzi față de adoptarea noii legi a pensiilor. Unii protestatari din Bordeaux au decis să dea foc primăriei. Imaginile șocante care au circulat pe internet arată cum ușa și intrarea în primărie sunt cuprinse de flăcări, scrie adevarul.ro.
Primarul orașului Bordeaux a declarat că deplânge asemenea acte de violență. Piere Hurmic s-a declarat șocat de gestul de vandalism la care au apelat unii protestatari.
FRANCE – The town hall of Bordeaux is burning. All of France is burning. Your media is virtually silent.
— Bernie's Tweets (@BernieSpofforth) March 23, 2023
Rage is as contagious as a virus. They don’t want you to know. And now you do 🔥
pic.twitter.com/zW0LyiNxD2
”Deplâng orice act de violență. Dreptul de a demonstra este un drept constituțional, dar nu și dreptul de a jefui. Cum să nu condamn în cei mai fermi termeni asemenea acte de vandalism?
Mă simt foarte șocat, la fel ca tot personalul municipal și aleșii orașului Bordeaux care nu înțeleg acest act de vandalism”, a spus primarul orașului Bordeaux, Pierre Hurmic.
Focul a fost stins de către pompieri înainte să se extindă și în jur. Nu se cunosc momentan persoanele care au dat foc primăriei.
Au avut loc proteste intense în Franța din cauza adoptării noii legi a pensilor promovată de Emmanuel Macron. Pe parcursul protestelor au avut loc 172 de arestări. 149 de polițiști și jandarmi au fost răniți. Forțele de ordine au apelat la gaze lacrimogene și tunuri de apă în Nantes și Rennes pentru a calma spiritele, potrivit Agerpres.
Mobilizarea împotriva reformei pensiilor a rămas foarte puternică joi în Franţa, cu o radicalizare a mişcării care s-a soldat cu o creştere a violenţelor, intervenindu-se cu tunuri de apă şi gaze lacrimogene în mai multe oraşe, relatează AFP.
La Paris au izbucnit rapid violenţe la începutul marşului: pietre de pavaj, sticle şi artificii au fost aruncate asupra forţelor de ordine, vitrinele magazinelor au fost sparte, staţii de autobuz şi mobilier stradal au fost distruse, iar tomberoane de gunoi şi chioşcuri de ziare au fost incendiate de persoane îmbrăcate în negru şi purtând măşti şi ochelari de protecţie.
Anterior, opozanţii guvernului au blocat gări, drumuri şi o parte a aeroportului internaţional Charles-de-Gaulle din Paris.
În oraşele Nantes şi Rennes (vest) au avut loc, de asemenea, ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. La Nantes, demonstranţii au pătruns în tribunalul administrativ, jefuind zona de recepţie şi spărgând ferestre şi uşi. Mai multe magazine au fost avariate.
În timp ce, potrivit unei surse apropiate guvernului, executivul spera ca protestul să se liniştească şi ca totul să revină în ordine „în acest weekend”, sindicatele au făcut deja apel la o a zecea zi naţională de acţiune marţi, când se va afla în vizită în Franţa regele britanic Charles al III-lea.
Acestea au subliniat „determinarea forţei de muncă şi a tinerilor de a obţine retragerea reformei”, care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, prin care se urmăreşte să se acopere un deficit iminent în fondul de pensii. Macron doreşte ca reforma să intre în vigoare până la sfârşitul anului.