În Germania, mii de agricultori vor veni astăzi în capitala Berlin. Anularea subvențiilor la motorină, precum și a altor facilități fiscale a produs nemulțumirea sutelor de mii de proprietari de ferme, informează Rador Radio România.

Ei spun că eliminarea, chiar și treptată, a scutirilor fiscale pentru motorină va da naștere la costuri suplimentare câteva mii de euro pe an pentru fiecare fermă.

După o săptămână de proteste în care fermierii au blocat locat străzile orașelor din întreaga țară, acțiune care s-a suprapus peste o grevă a mecanicilor de locomotivă, liderii coaliției de la Berlin au anunțat că se vor întâlni astăzi cu reprezentanții asociației fermierilor. Șeful acesteia și-a exprimat speranța că guvernanții sunt conștienți de caracterul exploziv al problemei și că vor prezenta propuneri serioase.

De cealaltă parte, într-un mesaj video difuzat acum două zile, cancelarul Olaf Scholz s-a făcut apel la demonstranți să evite transformarea unor protest legitime în furie și în dispreț față de procesele și instituțiile democratice, o evoluție de care, spune el, nu ar profitat decât cei care disprețuiesc democrația.