Deputatul socialist, Vladimir Odnostalko anunță despre nemulțumirea veteranilor de război din Republica Moldova referitor la faptul blocării asistenței financiare pentru veterani, transmite subiectulzilei.md cu referire la Telegraph.md.
Mai exact, socialistul declară că a primit prin poștă opinia diferitor organizații de veterani referitor la blocarea, de către deputatul PPDA, Stela Macari, a asistenței de stat pentru veterani.
Odnostalko amintește că guvernul a alocat resurse finaciare pentru veterani. Veteranii trebuind să le primească începând cu 1 iulie.
„Dar, din cauza sus-menționată, ei așa și nu le primesc. Apare întrebarea, pe de o parte colegii Stelei Macari luptă pentru drepturile veteranilor, iar pe de altă parte doamna deputat blochează ajutorul pentru acești veterani și familiile lor. Pe cât de soncere sunt afirmațiile sale?” se întreabă Odnostalko.
Vedeți mai jos scrisoarea integrală a organizațiilot de verani din Republica Moldova:
DECLARAŢIE
Avînd în vedere, că unii Deputaţi din Parlamentul Republicii Moldova, au organizat o conferinţă de presă, cu privire la proiectul de lege nr.88 din 28.02.2020, privind modificarea art.4 din Legea Republicii Moldova nr.1585/1998, cu privire la asigurare obligatorie de asistenţă medicală, pentru veteranii de război şi luînd în consideraţie că apare multă speculaţie, suntem impuşi de situaţia creată de a reacţiona şi a clarifica lucrurile pentru ca toţi cetăţenii Republicii Moldova să cunoască adevărul.
Iniţial Proiectul de lege nr.88 din 28.02.2020, privind modificarea art.4 din Legea Republicii Moldova nr.1585/1998, cu privire la asigurare obligatorie de asistenţă medicală, pentru veteranii de război a fost preconizată pentru veteranii de război care nu sunt încadraţi în cîmpul muncii, nu beneficiază de poliţă medicală de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, pentru ai ajuta pe cei mai defavorizaţi, şi s-a coordonat cu instituţiile Statului, cît şi cu reprezentanţii Asociaţiilor obşteşti care sunt incluşi în Consiliului Naţional pentru problemele veteranilor de război creată prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.20 din 15.01.2020.
Totodată este necesar de menţionat, că avem deputaţi în Parlamentul Republicii Moldova , care au devenit deputaţi numai datorită faptului că sunt dintr-un sat cu Preşedintele Platformei DA Andrei Năstase, r-l Teleneşti, satul Mîndreşti şi/sau datorită faptului că este soţia bodyguardului Preşedintelui Platformei DA Andrei Năstase, Ion CARAMAN, este vorba despre deputatta Stela MACARI, care a înaintat un amendament la Proiectul de lege nr.88 din 22.02.2020, prin care a solicitat ca toţi veteranii de război să dispună de poliţă medicală de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, necunoscînd despre faptul că este necesar de mai modificat mai multe acte legislative, etc.
Dna deputată în Parlamentul Republicii Moldova, Stela MACARI soţia bodyguardului Preşedintelui Platformei DA Andrei Năstase, Ion CARAMAN, nu a luat în consideraţie că peste 10 000 de veterani de război sunt pensionari al structurilor de forţă şi pensionari pentru limita de vîrstă, cu dezabilităţi, etc şi deja sunt beneficiari de poliţă medicală de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
Deaceea, din cauza imcapacităţii, lipsei de experienţă, populismului, şi/sau de manipulare a opiniei publice, precum că deputaţii Platformei DA au grijă majoră pentru veteranii de război.
Însă în realitate avem un Proiect de lege nr.88 din 28.02.2020, privind modificarea art.4 din Legea Republicii Moldova nr.1585/1998, cu privire la asigurare obligatorie de asistenţă medicală, pentru veteranii de război, care este blocat în Parlamentul Republicii Moldova, şi veteranii de război care nu sunt încadraţi în cîmpul muncii din 01.iulie 2020 nu pot beneficia de poliţă medicală de asigurare obligatorie de asistenţă medicală.
Mai mult ca atît, persoanele menţionate apar pe la conferinţe de presă, cu tot felul de motive şi justificări, pentru a argumenta că nu sunt vinovaţi de situaţia creată.
Cerem deputaţilor în Parlamentul Republicii Moldova, Guvernului Republicii Moldova, instituţiilor Statului Republica Moldova, în cel mai scurt timp de a clarifica problemele juridice, luînd în consideraţie Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr.153 din 04 martie 2020, pentru a implimenta Proiectul sus menţionat şi ca veteranii de război care nu sunt încadraţi în cîmpul muncii să poată beneficia de poliţă medicală de asigurare obligatorie de asistenţă medicală, de care au nevoie de urgentă.
Cu profund respect,
Radu PRISAC
Preşedinte a AO Uniunea Naţională a Veteranilor Războiului pentru Independenţa Republicii Moldova.
Alexei ARMAŞ,
Preşedinte a AO a Veteranilor şi Pensionarilor MAI din Republica Moldova.
Mihail MOCAN,
Preşedinte a Asociaţiei Obşteşti Uniunea Veteranilor din Afganistan
Victor ALERGUŞ,
Preşedinte a Uniunii Veteranilor „Sfîntul Gheorghe Biruitorul”
Anatolie BÎZGU, Preşedinte a Mişcării Refugiaţilor Transnistreni