Din cauza sancțiunilor occidentale și a impunerii unui plafon de preț, veniturile din exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au scăzut cu aproape 40% în ianuarie 2023, comparativ cu ianuarie anul trecut.

Acest lucru a fost raportat de Reuters, citând date ale Agenției Internaționale pentru Energie (AIE). Veniturile din exporturile de petrol și gaze ale Rusiei au totalizat 18,5 miliarde de dolari în luna ianuarie a acestui an, în scădere cu 38% față de cele 30 de miliarde de dolari primite în urmă cu un an, potrivit dw.com.

Directorul executiv al AIE, Fatih Birol, a declarat că motivul a fost reprezentat de sancțiunile occidentale împotriva exporturilor energetice rusești.

“Ne așteptăm ca acest declin al veniturilor din petrol și gaze să fie mai abrupt în lunile următoare. Și chiar mai abruptă pe termen mediu, din cauza lipsei de acces la tehnologie și investiții”, a declarat Birol pentru Reuters, subliniind că, din cauza plafonului de preț impus de Grupul celor șapte (G7), țițeiul rusesc din Urali se vinde cu un discount abrupt față de țițeiul Brent.

Kremlinul, care a obținut anul trecut aproximativ 11.600 de miliarde de ruble (146 de miliarde de euro) din vânzările de petrol și gaze, a fost nevoit să înceapă să vândă rezervele internaționale în acest an pentru a acoperi deficitul bugetar, notează Reuters.

Interdicția UE privind livrările maritime de produse petroliere rusești a intrat în vigoare la 5 februarie. Un embargo asupra livrărilor de petrol rusesc către UE este în vigoare din 5 decembrie 2022. În același timp, Uniunea Europeană și țările “Big Seven” au stabilit un plafon de preț de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc destinat vânzării în țări terțe, iar pentru produsele petroliere rusești – la 45 și 100 de dolari pe baril, în funcție de tipul de materii prime.

Bloomberg a relatat anterior, citând un studiu realizat de un grup de oameni de știință, că, după impunerea unui plafon de preț pentru țițeiul rusesc la 5 decembrie, acesta a costat în medie aproximativ 74 de dolari pe baril, cu aproximativ un sfert peste pragul de 60 de dolari pe baril.

Aceste rezultate “vor fi întâmpinate cu consternare de guvernele care susțin că măsurile pentru a împiedica Kremlinul să aibă acces la petrodolari au fost un succes major”, comentează studiul Bloomberg.

Cercetătorii susțin că aproximativ jumătate din transporturile de petrol ale Rusiei sunt transportate de compania de stat Sovcomflot sau de “flota fantomă” de petroliere. Prin urmare, aceste transporturi nu sunt afectate de plafonarea prețurilor, scrie Bloomberg.

Impactul embargoului și al plafonului de preț ar urma să fie judecat în funcție de statisticile din ianuarie, pe care oamenii de știință nu le-au analizat încă, a declarat pentru Important Stories profesorul Oleg Itzhoki, de la Universitatea California din Los Angeles, coautor al studiului.

sursa