În acest an, R. Moldova intenționează să exporte până la 800.000 de tone de grâu.

Potrivit secretarului de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban, prețul de export constituie patru lei per kilogram.

Totodată, în urma suspendării acordului de cereale din Marea Neagră și a intensificării bombardamentelor rusești asupra porturilor ucrainene, se așteaptă o creștere a volumului de cereale ce tranzitează R. Moldova.

În acest an Republica Moldova va recolta peste 1,2 milioane de tone de grâu, adică de două ori mai mult decât este necesar pentru asigurarea securității alimentare a R. Moldova, iar de la 600.000 până la 800.000 de tone de grâu ar urma să fie destinate exportului.

„Pentru consumul intern sunt destinate aproximativ 450 de mii de tone. Republica Moldova va exporta în jur de la 600 până la 800 de mii de tone de grâu. Prețurile la momentul de față sunt mici. Ceea ce se oferă în România de exemplu în lei moldovenești ar fi circa 4 lei per kilogram. În Republica Moldova din păcate, prețul a ajuns până la 3 lei per kilogram. Pentru noi, iarăși, este un paradox, dar nu ne putem implica pentru că sunt negocierile dintre cumpărător și vânzător”, а afirmat Vasile Șarban.

Vasile Șarban a mai afirmat că în urma suspendării de către Rusia a acordului din Marea Neagră privind exportul de cereale ucrainene, dar și a intensificării bombardamentelor rusești asupra infrastructurii portuare din Ucraina, volumul de cereale ucrainene ar putea să crească.