Economistul Veaceaslav Ioniță susține că noile modificări în Legea cu privire la activitate pentru organizațiile de creditare nebancară îi vor proteja, în special, pe clienții companiilor de microfinanțare, care împrumută până la 50.000 de lei. Declarația a fost făcută pentru NTV Moldova, transmite subiectulzilei.md.

„Sunt companii care practică dobânzi de 200%, 300% și 400% anual. Se primește că omul ia un credit de 1.000-2.000 de lei, dar întoarce de câteva ori mai mult decât a împrumutat bani. Înainte, Guvernul considera că piața este liberă – fiecare face ce vrea, dar viața a demonstrat că lucrurile nu stau chiar așa. Cetățeanul trebuie protejat. Una din formele de protecție este reglementarea. O reglementare foarte atentă, pentru a proteja consumatorul de credite mici”, a explicat expertul Veaceslav Ioniță.

Amintim că Guvernul Chicu a înăsprit regulile de activitate pentru organizațiile de creditare nebancară. Conform proiectului, organizațiile de creditare nebancară nu vor putea stabili comisioane şi dobânzi mai mari decât suma creditului luat, în cazul împrumuturilor pe o perioadă de până la doi ani. În cazul împrumuturilor de până la 50 de mii de lei, se interzice modificarea prevederilor contractuale, care ar duce la majorarea plăţilor pentru persoana care a contractat creditul.