Uniunea Europeană pregătește de urgență noi sancțiuni împotriva Rusiei după ce a aprobat joi un al doilea pachet de măsuri, a anunțat vineri președintele Consiliului European, Charles Michel, care a discutat la telefon cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Al doilea val de sancțiuni cu consecințe masive și severe convenit ieri seară (joi – n.r.). Alte măsuri sunt în curs de pregătire urgentă”, a postat el pe Twitter.

Volodimir Zelenski a îndemnat UE să întărească sancțiunile împotriva Rusiei pentru a pedepsi invazia Ucrainei.

„Toate posibilitățile de sancțiuni nu au fost încă epuizate. Presiunea asupra Rusiei trebuie să crească. Este ceea ce i-am spus „președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”, a adăugat el.

Liderii Celor 27 reuniți joi seară într-un summit extraordinar la Bruxelles au înăsprit sancțiunile împotriva Rusiei în sectoarele energiei, finanțelor și transporturilor. Dar ei nu au exclus Moscova din sistemul de mesaje interbancare SWIFT și nici nu i-au sancționat pe președintele rus Vladimir Putin și pe ministrul afacerilor externe Serghei Lavrov. Aceste măsuri au fost discutate joi în timpul summitului, a declarat un participant pentru AFP.

Miniștrii de externe ai UE se reunesc vineri după-amiază la Bruxelles pentru a aplica deciziile liderilor europeni și a face o evaluare asupra conflictului în curs în Ucraina.

Liderii NATO se reunesc tot vineri prin videoconferință pentru a adapta și a întări apărarea Alianței.

Rusia a lansat joi o ofensivă militară de anvergură împotriva Ucrainei, după mai multe săptămâni de escaladare a tensiunilor, iar vineri luptele erau în curs în capitala Kiev.

Securitatea președintelui Zelenski este amenințată, a avertizat vineri șeful diplomației franceze Jean-Yves Le Drian.

Președintele rus Vladimir Putin este un om care „seamănă război” și care vrea să scoată Ucraina de pe „harta statelor”, a afirmat el. Ofensiva rusă în curs în Ucraina s-ar putea extinde în Republica Moldova și Georgia, a spus ministrul francez.