Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a respins luni drept „cinice” acuzațiile de terorism formulate de Ministerului rus de Externe și cererea de a fi predați Rusiei șeful acestui serviciu ucrainean și alte persoane suspectate de Moscova a fi implicate în atacul asupra sălii de concerte Crocus de la periferia Moscovei, unde au fost ucise pe 22 martie cel puțin 144 de persoane. În același timp, Serviciul de Informații Externe (SVR) al Rusiei a legat luni acest atentat de atacurile ucrainene efectuate în ultimele luni la frontieră, relatează agenția EFE.

„Încercând să amintească normele de drept internațional, respectiv convenția asupra combaterii terorismului, Ministerul de Externe rus uită că Putin este cel care se află oficial pe lista internațională a persoanelor căutate” de Tribunalul Penal de la Haga, afirmă SBU.

„Declarațiile despre terorism sunt în mod special cinice când vin tocmai dinspre țara teroristă având în spate aniversarea eliberării (orașului) Bucea” în regiunea Kiev și „atrocitățile pe care rușii le-au comis acolo”, adaugă serviciul ucrainean, după ce Ministerul Afacerilor Externe rus a anunțat că a transmis către autoritățile ucrainene, „în baza convenției asupra atentatelor teroriste comise cu bombe și a convenției asupra finanțării terorismului, cererea de arestare și predare imediată a tuturor persoanelor implicate în atentate”.

În acest timp, Serviciul de Informații Externe rus (SVR) a sugerat că atentatul din 22 martie ar face parte din seria de atacuri lansate de Ucraina asupra teritoriului rus, inclusiv bombardamentele de artilerie asupra regiunilor ruse Belgorod și Kursk învecinate cu teritoriul ucrainean.

„Regimul de la Kiev duce de mult timp un război terorist în toată regula împotriva țării noastre, despre care vorbesc deschis reprezentanții săi”, afirmă SVR într-un comunicat emis luni, în care sunt menționați șeful serviciului militar de informații ucrainean, Kirilo Budánov, și directorul SBU, Vasili Maliuk, a cărui predare a fost cerută de către MAE rus.

Serviciul de Informații Externe rus denunță de asemenea o campanie occidentală de dezinformare al cărei obiectiv este să asigure că Rusia se află „în vizorul” grupării Stat Islamic (ISIS) din cauza războiului din Cecenia, susținerii președintelui sirian Bashar al-Assad și contactelor cu talibanii (care sunt adversari ai ISIS).

La rândul său, Comitetul rus de anchetă a anunțat luni că va investiga posibila implicare a Ucrainei, Statelor Unite și a altor țări occidentale în organizarea, finanțarea și comiterea de atentate teroriste contra Rusiei.

Rusia a admis că atentatul din 22 martie, revendicat de ISIS, a fost într-adevăr comis de islamiști, dar nu este clară motivația acestui atac. Moscova susține că există o implicare ucraineană și că deține dovezi privind finanțarea teroriștilor de către Kiev, acuzație dezmințită de președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei patru teroriști, toți cetățeni tadjici, s-au îndreptat către Ucraina după atac, dar au fost arestați în regiunea rusă Briansk. Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, ei aveau pregătită de partea ucraineană o „fereastră” pentru a trece granița.

sursa

URMĂREȘTE-NE PE CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM PENTRU A PRIMI ȘTIRI DE ULTIMĂ ORĂ!