Parlamentul Ungariei a aprobat marți o lege ce permite inițierea procedurii de retragere din Curtea Penală Internațională, instituție pe care Guvernul condus de premierul Viktor Orban o consideră una politică.

Legea privind retragerea din Curtea Penală a fost adoptată cu 134 voturi pentru și 37 de voturi împotrivă.

Guvernul de la Budapesta a anunțat decizia de retragere pe 3 aprilie, la scurt timp după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a sosit în Ungaria pentru o vizită de stat, în una din rarele sale călătorii externe, sfidând astfel mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională.

Președinția Adunării Statelor Părți a Curții și-a exprimat îngrijorarea față de decizia Parlamentului de la Budapesta.

Potrivit Reuters, Curtea Penală Internațională a fost înființată acum mai bine de două decenii pentru a judeca persoanele acuzate de crime de război, crime împotriva umanității și genocid.

Luna trecută, Orban a declarat că CPI nu mai este o instanță imparțială, o instanță de stat de drept, ci mai degrabă o instanță politică. Ungaria a respins ideea de a aresta prim-ministrul israelian și a numit mandatul „obraznic”.

Ungaria este unul dintre membrii fondatori ai CPI și a ratificat documentul fondator în 2001. Totuși, legea nu a fost promulgată. Proiectul de lege de retragere din CPI a fost adoptat marți, cu 134 de membri votând pentru și 37 împotrivă.

„Ungaria respinge ferm utilizarea organizațiilor internaționale – în special a instanțelor penale – ca instrumente de influență politică,” se arată în proiectul de lege depus de viceprim-ministrul Zsolt Semjen pe site-ul Parlamentului.

ABONEAZĂ-TE LA CANALUL NOSTRU DE TELEGRAM SUBIECTUL ZILEI