Partidul de guvernământ Fidesz din Ungaria a propus un proiect de lege care interzice diseminarea a ceea ce a numit „conţinuturi care promovează schimbările de sex sau homosexualitatea în şcoli”, relatează Reuters. Unii analişti au comparat iniţiativa cu legea „împotriva propagandei homosexuale” din 2013, din Rusia.
Amendamentul depus joi în parlament de deputaţi ai Fidesz la o lege care pedepseşte pedofilia stipulează ca tinerilor sub 18 ani să nu li se prezinte conţinuturi pornografice sau orice alt conţinut care încurajează schimbările de sex ori homosexualitatea. Proiectul, care ar urma să se aplice şi industriei publicităţii, mai prevede crearea unei liste a organizaţiilor autorizate să predea lecţii de educaţie sexuală în şcoli.
„Proiectul Fidesz poate limita drastic libertatea de exprimare şi drepturile copiilor, pune în pericol sănătatea mintală a tinerilor (din comunitatea) LGBTQI şi îi împiedică să aibă acces la informaţii şi susţinere”, a avertizat într-un comunicat societatea pentru drepturile omului Háttér (Fundal), evocând o asemănare a proiectului cu legea împotriva propagandei gay din Rusia, scrie Agerpres.
Háttér şi alte şase grupuri pentru drepturile omului au cerut Fidesz să retragă proiectul, care ar putea fi supus la vot săptămâna viitoare.
Legea din 2013 din Rusia interzice „propaganda în favoarea relaţiilor sexuale netradiţionale” în rândul tinerilor, aminteşte Reuters.
În Ungaria, căsătoria între persoane de acelaşi sex nu este recunoscută şi doar cuplurile heterosexuale pot adopta copii. Guvernul lui Orban, care şi-a intensificat retorica anti-LGBT după ce economia a fost lovită de criza coronavirusului, a redefinit în Constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie şi a interzis adopţiile de către cupluri de acelaşi sex. Guvernul a eliminat de asemenea statutul legal al persoanelor transgender, într-o decizie cu aplicare retroactivă despre care Curtea constituţională a afirmat că încalcă legea fundamentală.
Anul trecut, o carte pentru copii, „Ţara minunilor este a tuturor”, menită să-i ajute pe cei mai tineri să accepte minorităţile şi să combată ostracizarea socială, a stârnit controverse în politica ungară, guvernul afirmând că reprezintă „propagandă homosexuală” şi ar trebui interzisă în şcoli.
În afară de guvernul naţionalist al lui Orban, care se pregăteşte pentru alegerile din 2022 şi promovează o agendă puternic creştin-conservatoare, în Europa se situează pe poziţii similare de mai mulţi ani şi formaţiunea de guvernare din Polonia PiS (Lege şi justiţie), principalul aliat al Fidesz din Uniunea Europeană.