O erupție vulcanică, produsă într-o fisură apărută la nivelul scoarței terestre, a început să se manifeste în apropiere de Reykjavik, a anunțat miercuri după-amiază Institutul de Meteorologie din Islanda (IMO). Fisura, din care pot fi văzute ieșind jeturi de lavă, se află la aproximativ 40 de kilometri de Reykjavik, în apropiere de muntele Fagradalsfjall, un vulcan care a intrat în erupție și în 2021.

„Erupția a început în apropiere de Fagradalsfjall. Localizarea sa exactă rămâne să fie confirmată”, a anunțat institutul islandez pe contul său de Twitter. IMO a precizat ulterior că erupția a început în valea Meradalir, la 1,5 kilometri nord de Stora Hrut.

Deși nu există nori de cenușă vulcanică, specialiștii de la IMO avertizează că este „posibil ca poluarea să fie detectată în zonă din cauza emanațiilor de gaze”.

Turiștii și localnicii au fost sfătuiți să evite zona din cauza gazelor toxice emanate, cu toate că autoritățile islandeze au anunțat că nu există niciun risc imediat pentru infrastructura critică din apropierea vulcanului, informează Reuters.

Un „cod roșu” a fost emis pentru a interzice avioanelor să zboare deasupra vulcanului, cu toate că mai multe elicoptere au fost trimise în zonă pentru a monitoriza situația.

„În acest moment, zborurile din și spre Islanda nu au fost afectate, iar coridoarele de zbor internaționale rămân deschise”, a anunțat Ministerul de Externe al Islandei.