Un fost ministru, condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare

Fostul ministru al transporturilor, Iurie Chirinciuc, a fost condamnat miercuri, 9 august, la un an și patru luni de închisoare cu suspendare fiind găsit vinovat de abuz în serviciu și trafic de influență în utilizarea unor fonduri europene.

Totodată, acesta a primit o amendă de 700 de unități convenționale și a fost privat de dreptul de a ocupa funcții publice pentru un termen de 5 ani. Decizia a fost luată de către magistrații Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani.

Iurie Chirinciuc nu s-a prezentat la pronunțarea sentinței.

Iurie Chirinciuc s-a aflat sub control judiciar, decizie luată de magistrați pe 14 iulie. La sfârșitul lunii iunie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a finalizat urmărirea penală și a trimis în judecată cauza penală de învinuire a ex-ministrului transporturilor și infrastructurii drumurilor Iurie Chirinciuc, acuzat de trafic de influență și abuz de serviciu.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, ex-ministrul transporturilor, împreună cu șefii a două companii de construcții, ar fi organizat o schemă cu scopul dobândirii ilicite de mijloace financiare. Aceștia ar fi făcut presiuni asupra unei companii câștigătoare a licitațiilor finanțate de Banca Europeană de Investiții cu scopul de a o constrânge să cedeze o parte din volumul de lucru unor agenți economici afiliați.