Fostul ministru al Mediului Valeriu Munteanu se arată nemulțumit de cum a abordat președintele Maia Sandu la Kiev subiectul construcției hidrocentralei de la Novodnestrovsk. Într-un comentariu pe Facebook, Munteanu a amintit că acest subiect este foarte sensibil pentru țara noastră.

“Ucraina invocă, războiul cu Federația Rusă din estul țării și în mod implicit necesitatea asigurării independenței energetice, iar după ce camerele de luat vederi pleacă și dialogul devine mai “concret” înțelegi că în joc sunt sute de milioane de dolari și intersecții împăienjenite dintre oligarhii ucraineni cu interese în domeniul energetic, care sunt mereu cu mâna pe pulsul subiectului. (…) Rațiunea este simplă, Ucraina jinduiește și aplică mereu la diferite fonduri europene, iar pentru a le putea accesa, trebuie să respecte anumite normele de mediu, iar pe subiectul Nistrului se încalcă flagrant și demult o serie de angajamente internaționale ale Ucrainei.

Pentru asta, avem nevoie urgent să fortificăm instituțional capacitățile Republicii Moldova pe acest subiect, unde Ucraina spre deosebire de noi păstrează mereu memoria instituțională. Trebuie delegați oameni care știu subiectul Nistrului (care fac distincție dintre fluviu și râu…și nu numai) și înțeleg spiritul gândirii diplomatice ucrainene, care uneori și din păcate, ne tratează așa cum lor nu le place să fie tratați de Federația Rusă”, a scris Munteanu pe Facebook.