În prima lună de activitate în calitate de Preşedinte al Republicii Moldova, Maia Sandu s-a implicat activ în promovarea politicii externe a țării noastre. Vizita la Chişinău a Preşedintelui român, Klaus Iohannis, vizita la Kiev, apoi la Bruxelles. Acum este planificată şi o vizită la Paris, după care cu o mare probabilitate va urma Berlin şi Washington. Nu este exclusă şi o vizită la Varşovia, sau în vreo capitală a statelor baltice. Cum deja au informat opinia publică cei de la Preşedinţie şi PAS, Maia Sandu deblochează relaţiile externe. În legătură cu acest fapt, se cere de menţionat următoarele momente:
1. Fiecare vizită a Preşedintelui peste hotare presupune nişte înţelegeri convenite, care urmează să fie realizate în mod practic. Cum are de gând Preşedintele Sandu să realizeze în Moldova înţelegerile prestabilite cu partenerii externi, dacă în țara noastră nu există un Guvern cu puteri depline? Dar în condiţiile incertitudinii cu privire la votarea unui Guvern Gavriliţă şi a probabilităţii declanşării alegerilor anticipate (minim jumătate de an fără Guvern stabil)? Dar cine garantează că după alegeri, Preşedintele Sandu va avea un Guvern aşa precum i-ar plăcea şi care va realiza înţelegerile convenite în timpul vizitelor peste hotare?
2. Geografia politicii externe a Moldovei în perspectiva Președintei Sandu ţine, deocamdată, de statele din Occident. Dar cum rămâne cu Estul? Nu ar fi o problemă că Maia Sandu a hotărât să meargă în capitalele care percep Rusia cel puţin ca o rivală, dacă în paralel Preşedinţia ar transmite şi nişte mesaje Moscovei precum că indiferent de problemele din relaţiile dintre statele noastre, Chişinăul este deschis să le discute. Din păcate, până acum am fost martorii unor mesaje a Preşedintei pe care cei din Rusia deja nu le văd cu ”ochi buni”. Apropos, pe lângă Moscova noi mai avem un partener la Est, care ocupă un rol destul de important în comerţul nostru extern – Belarus. Dar cu Belarusul lui Lukaşenco cum are de gând Maia Sandu să dezvolte relaţiile?
3. Politica externă a țării noastre este una din atribuţiile Preşedintelui, conform articolului 86 a Constituţiei. Dar! Ca cetăţean al Republicii Moldova aş dori ca Maia Sandu să mai meargă prin teritoriu, în primul rând prin raioanele Moldovei. Să mai vadă şi la faţa locului cu ce probleme se confruntă cetăţenii de prin Basarabeasca, Căinari, Bălţi şi alte localităţi din Moldova. Aş dori să văd şi o discuţie dintre Preşedintă şi cu cei din administraţiile unităţilor teritorial-administrative de prin Taraclia sau Comrat, Orhei şi Edineţ, etc. Planificându-şi vizitele peste hotare, Maia Sandu trebuie să nu uite de precedentul Nicolae Timofti, care nu a mers în teritoriu. Ea ar trebui să aibă grijă ca Leova, Drochia, Dubăsari, etc. să nu devină pentru ea străinătate!
Autor: Andrei Ilașciuc Sursa: Politics.MD