Trei tancuri petroliere care transportă peste 2 milioane de barili de petrol rusesc au rămas ancorate în apropierea porturilor din estul Chinei, după ce au fost vizate de sancțiunile impuse de Statele Unite pe 10 ianuarie.
Potrivit firmei de analiză a datelor Kpler, nava Huihai Pacific urma să ajungă pe 15 ianuarie în portul Dongjiakou din provincia Shandong, transportând aproximativ 770.000 de barili de petrol ESPO din portul rus Kozmino. Cu toate acestea, nava și-a schimbat traseul în weekend și se află acum ancorată în larg, încărcată cu petrol.
Această navă, precum și altele implicate în exportul de petrol rusesc, a fost vizată de cel mai sever pachet de sancțiuni impus de SUA împotriva exporturilor de petrol rusesc de la începutul invaziei în Ucraina, în 2022.
Tancul petrolier Mermar, care a plecat din Kozmino pe 5 ianuarie cu peste 755.000 de barili de petrol ESPO, urma să acosteze în portul Yantai săptămâna aceasta, dar acum staționează în larg, potrivit datelor Kpler.
Nava „Olia”, care a plecat din același port rusesc pe 7 ianuarie cu aproximativ 709.000 de barili de petrol ESPO, trebuia să ajungă tot la Yantai, însă este ancorată în Marea Galbenă.
Situația survine la doar câteva zile după ce Shandong Port Group Co., care administrează mai multe porturi din provincia Shandong, a solicitat terminalelor să înceteze acceptarea și descărcarea petrolierelor sancționate.
Pe 10 ianuarie, Departamentul Trezoreriei SUA a anunțat un nou set de sancțiuni masive împotriva sectorului energetic rusesc. Acestea vizează mari companii petroliere, precum Gazprom Neft și Surgutneftegaz, având scopul de a priva Moscova de miliarde de dolari necesari finanțării războiului din Ucraina.
Noile măsuri afectează peste 180 de nave, zeci de comercianți de petrol, furnizori de servicii pentru industria petrolieră, companii de asigurări și oficiali din sectorul energetic. Potrivit Kpler, sancțiunile recente au vizat tancuri petroliere care reprezintă aproximativ 42% din exporturile maritime de petrol ale Rusiei, majoritatea către China.
Analiștii de la JP Morgan consideră că noile sancțiuni ar putea oferi administrației americane un avantaj suplimentar în negocierile viitoare cu Rusia. Rămâne de văzut în ce condiții vor decide autoritățile americane să ridice sancțiunile sau să le mențină pe termen lung.