Dacă duminica viitoare, ar avea loc alegeri parlamentare în baza sistemului de liste de partid, în Legislativ ar intra doar trei formaţiuni politice. Este vorba despre PSRM, Partidul Acţiune şi Solidaritate, dar şi Partidul Democrat din Moldova. Sunt datele unui sondaj, realizat de către Fondul Opiniei Publice, la solicitarea ziarului „Timpul”.

Potrivit studiului, dacă duminică ar avea loc alegeri în Parlament, dintre cei care au o opţiune, pentru Partidul Socialiştilor ar vota puţin peste 50 la sută, Partidul Acţiune şi Solidaritate ar acumula aproape 26 la sută din sufragii, iar Partidul Democrat din Moldova – peste şase la sută. În acelaşi timp, PPDA, PCRM şi formaţiunea „Partidul Nostru” nu ar trece pragul electoral. La fel, nu ar accede în Parlament Partidul Popular European, liberalii, dar şi liberal democraţii.

Întrebaţi, în care politicieni oamenii au cea mai mare încredere, participanţii la sondaj l-au numit pe şeful statului, Igor Dodon. Acesta a acumulat aproape 36 la sută. În liderul Partidul Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu au încredere în jur de 22 la sută, iar în preşedintele PPDA, Andrei Năstase – aproape trei la sută. Liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc se bucură de încrederea două la sută din sufragii. În premierul Pavel Filip şi liderul formaţiunii „Partidului Nostru” au încredere în jur de 2%. Aceştia sunt urmaţi de Zinaida Greceanîi şi Andrian Candu.

Sondajul a fost realizat în perioada 7 – 29 octombrie, pe un eşantion de 4.517 persoane. Marja de eroare este ± 1,5 la sută.