Transnistria, necontrolată de Chișinău, ar putea deveni un „obstacol semnificativ” în parcursul european al Republicii Moldova. O spune analistul politic, Anatol Țăranu, potrivit căruia, deși există precedente când unele țări au intrat în UE cu conflicte teritoriale nerezolvate, ar fi mai bine ca Moldova să adere la UE „ca țară unică”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 8 martie a emisiunii „Alternativa”, informează tv8.md.

„Conflictul nerezolvat creează un obstacol aproape de netrecut pentru aderarea Moldovei la UE, în integritatea sa teritorială. Până în prezent, nu există un răspuns la această întrebare. Există o „opțiune a Ciprului”, când o parte a Ciprului a intrat în Uniunea Europeană. Poate că această opţiune este aplicabilă Moldovei când malul drept intră în UE, în timp ce cel stâng rămâne în sala de aşteptare”, spune Țăranu.

Potrivit acestuia, acum s-a deschis o nouă „fereastră de oportunitate” pentru rezolvarea problemei transnistrene și autoritățile moldovenești se află „într-o poziție foarte delicată”.

Kievul propune să intervină direct în conflict și să îndepărteze forțele ruse și regimul de la Tiraspol în câteva zile. Acest lucru este benefic și pentru Ucraina, deoarece este nevoită să păstreze forțele pe tronsonul transnistrean al graniței cu Moldova, forțe de care este nevoie acum pe frontul din estul țării, consideră analistul.

„Dar este evident că dacă va avea loc operațiunea militară ucraineană coordonată cu Moldova, aceasta va fi privită de Rusia drept Casus Belli. Rusia de astăzi nu are capacitatea de a ataca Moldova cu armata sa printr-o invazie. Dar imaginați-vă că mâine Chișinăul va fi lovit cu Kalibr (rachetă de croazieră rusă) și suntem departe de a fi o societate ucraineană, avem o societate divizată”, a precizat Anatol Țăranu.

El susține că Rusia nu va ignora pierderea controlului asupra Transnistriei, deoarece va fi o lovitură gravă pentru imaginea lui Putin.

„Orice activare a conflictului transnistrean, în orice direcție, este asociată cu consecințe imprevizibile. Prin urmare, politicienii sunt foarte precauți în această problemă”, a menționat analistul.

Potrivit acestuia, regiunea transnistreană este astăzi dependentă economic în proporție de 90% de Republica Moldova și autoritățile pot folosi această pârghie pentru a ajunge la o opțiune de reglementare politică. Dar, pe de altă parte, malul drept depinde de stânga. Energia electrică e cumpărată din regiunea transnistreană și nu ar exista practic nimic care să înlocuiască această sursă.

„Dacă societatea moldovenească ar fi monolitică, dacă aici nu ar exista această împărțire pe linii civilizaționale, am fi în mare măsură pregătiți să rezolvăm problema transnistreană în această etapă. Dar starea societății ne slăbește foarte mult pe noi, poziția noastră. Și nu ne permite să luăm măsuri decisive pentru reglementarea transnistreană”, a conchis Țăranu.

La mijlocul lunii februarie, premierul Dorin Recean spunea, la postul public de televiziune, că stânga Nistrului trebuie demilitarizată „prin evacuarea trupelor rusești și demilitarizarea băștinașilor”, iar mai apoi, este importantă integrarea economică și socială a cetățenilor.

„Acolo trebuie să realizăm un lucru fundamental, demilitarizarea. După acest lucru, urmează toate celelalte și foarte importantă este integrarea economică și socială a cetățenilor noștri care sunt acolo, dar în capul mesei este demilitarizarea. Depinde de mai multe lucruri, dar ea va fi rezolvată la un moment dat. Suntem într-o perioadă de mișcări tectonice geopolitice și, în aceste circumstanțe, sunt sigur că toată părțile vor înțelege că acest lucru trebuie făcut”, a subliniat prim-ministrul.

Autoritățile de la Chișinău și-au exprimat de multe ori poziția cu privire la reintegrarea regiunii și retragerea trupelor ruse. Chișinăul optează pentru soluționarea conflictului transnistrean exclusiv pe cale diplomatică și pașnică.

sursa