Organizația Națiunilor Unite desfășoară prima sa misiune în Karabahul de Munte după o pauză de 30 de ani. Misiunea are drept scop evaluarea situației umanitare în contextul recentelor ostilități și colectarea de informații de la rezidenții locali, majoritatea plecați, pentru a oferi asistență și pentru a susține refugiații. Peste 85% din populația provinciei s-au refugiat în Armenia.
Autoritățile din Azerbaidjan au solicitat misiunea ONU pentru a demonstra că drepturile populației armene nu sunt încălcate și pentru a oferi asistență refugiaților care doresc să se refugieze în Armenia.
Pe 28 septembrie, președintele autoproclamatei republici Arțah a semnat un decret de autodizolvare a structurilor separatiste ale regiunii până la sfârșitul anului. Această decizie a fost luată în urma conflictului din 19 septembrie, în care au murit cel puțin 200 de persoane și au fost rănite 400.
Plecarea a peste 100.000 de armeni din cei 120.000 care locuiau în regiune înainte de conflict a dus la o situație în care, potrivit prim-ministrului armean Nikol Pașinian, este posibil să nu mai rămână niciun armean în Karabah. Autoritățile din Baku au prezentat un program de reintegrare care vizează respectarea drepturilor și libertăților tuturor locuitorilor, indiferent de etnie, religie și limbă, și introducerea manatului azer ca monedă națională.
Se pare că regiunea se află într-un proces de transformare majoră, iar misiunea ONU este esențială pentru evaluarea și gestionarea acestei perioade delicate.