Președintele țării, Maia Sandu, a avut o discuție online cu reprezentanții asociațiilor din sectorul agroalimentar. Ulterior, instituția prezidențială a venit cu un comunicat de presă, prin care anunță că “agricultorii din sectorul zootehnic și panificație au menționat importanța asigurării cu materie primă a acestor sectoare, una dintre soluțiile propuse fiind eliberarea grâului din rezerva de stat cu titlu de împrumut pentru a ajuta sectoarele date să depășească criza”.
Soluția propusă de sectorul zootehnic și acceptată de Maia Sandu vine imediat după ce președintele țării a cerut moratoriu la exportul grâului. Sandu susținea că interdicția este necesară pentru a preveni o criză alimentară. Președintele a fost contrazis de către fermieri, exportatori, dar și ministerul Agriculturii, care susțin că Republica Moldova are o cantitate suficientă de grâu, iar criza este creată artificial.
Președintele PSRM, Igor Dodon, în cadrul emisiunii live a explicat de ce președinția insistă pe moratoriul la exportul de grâu.
“Un deputat de la PAS insistă ca grâul din rezerva de stat să fie vândut ca grâu furajer în sectorul zootehnic nu cu 4 lei, dar cu 1,5 lei. Astfel, statul va fi prejudiciat cu zeci de milioane de lei”, a declarat Dodon.
Și ministrul de interne Pavel Voicu a declarat în cadrul ședinței de Guvern din această săptămână, că dacă grâul din rezerva de stat, care trebuie împrospătat, nu va fi vândut acum la un preț de patru lei, atunci acesta se va ieftini în câteva săptămâni, iar statul va avea de pierdut. Mai mult, Voicu a explicat că în scurt timp va expira termenul de valabilitate al produsului și el va putea fi vândut ca grâu furajer, la un preț mizer.