Topirea ghețarilor din Alpi a determinat Italia și Elveția să-și modifice frontiera comună, deoarece gheața din munți a scăzut cu 10% în ultimii doi ani. O parte din zona afectată se află sub Matterhorn, un munte emblematic, și în apropierea unor stațiuni de schi populare.
Frontiera dintre cele două țări este de obicei stabilită de crestele ghețarilor, dar topirea acestora a dus la necesitatea unei reexaminări. Elveția a aprobat deja modificările, în timp ce Italia urmează să facă același lucru, conform unui acord elaborat de o comisie mixtă în mai 2023.
Statistici recente arată că ghețarii elvețieni au pierdut 4% din volum în 2023, după o pierdere record de 6% în 2022, fenomen cauzat de veri foarte calde și ierni cu precipitații slabe. Dacă aceste condiții continuă, dezghețul ar putea accelera.
Noile frontiere vor fi stabilite în regiuni precum Plateau Rosa și refugiul Carrel, toate aproape de Matterhorn și stațiunile de schi. Acordul va fi finalizat după semnarea de către ambele țări.
Glamos a avertizat că, în ciuda menținerii limitei de creștere a temperaturii de 1.5 grade Celsius, salvarea ghețarilor elvețieni este puțin probabilă din cauza schimbărilor climatice.