Până la 30 de ani, atât ar putea să se extindă termenul de rambursare a creditului imobiliar în cadrul programului de stat Prima Casă. Aceasta ar fi o soluție care să ajute beneficiarii să depășească perioadele de impas economic. Soluția este la etapa de analiză, a afirmat ministrul Economiei Sergiu Gaibu la emisiunea „DESCIFRAT”, la AGORA.

„Am discutat zilele trecute și cu băncile, și cu beneficiarii, soluții complementare la ceea ce deja s-a propus –  compensația cea mai importantă. Dar sunt soluții mai comerciale, mai aliniate la mecanismele de acreditare cum ar fi prelungirea termenului dat. Și iată suntem în discuții la acest capitol ca să dăm posibilitatea să prelungim termenul de la 25 de ani, la 30 de ani pentru a depăși perioada aceasta dificilă”, a declarat ministrul Economiei.

Sergiu Gaibu explică cum ar funcționa această soluție. Mai exact, în condițiile în care programul oferă posibilitatea de achitare anticipată fără a plăti vreun comision, atunci când se înregistrează o creștere economică cu creșteri salariale, beneficiarul, după ce depășește perioada dificilă, poate  să revină la un grafic restrâns, sau să achite anticipat. Astfel, se povara achitării se diminuează și se revine la normalitate.

„Deci pentru această perioadă ar fi încă o soluție suplimentară de a restructura aceste credite și de a diminua povara pe perioada cât va fi perioada dificilă, după care să se revizuiască modul de achitare sau așa cum se va înțelege cu banca”, punctează ministrul. 

Sursa: agora.md