Pe fondul crizelor globale, pierderea interesului pentru criza militară din Ucraina și suspendarea asistenței SUA și UE către alte țări, lumea este zguduită de un nou scandal din Ucraina care poate afecta chiar și situația socială și de securitate din Republica Moldova. Cum menționează Financial Times NATO și UE tot mai des se trage un semnal de alarmă din cauza riscului de contrabandă cu arme din Ucraina.

Europol a constatat zeci de cazuri de contrabandă cu arme și produse militare livrate anterior în Ucraina. Într-un interviu acordat agenției germane DPA, Jan Op Gen Oorth și-a exprimat îngrijorarea că ar putea cădea în mâinile teroriștilor.

Astfel, au fost deja înregistrate episoade de comerț și plecare din Ucraina a unor indivizi cu arme, care, potrivit temerilor Europol, le pot depozita în cache-uri în apropierea frontierei de stat pentru vânzare ulterioară.

Totodată, pe postul de televiziune german SWR au fost difuzate informații cu referire la un document secret conform căruia grupuri infracționale care operează în Ucraina plănuiesc sau fac deja contrabandă de arme din țară.

Pe 11 iulie, comisarul european pentru Afaceri Interne Ylva Johansson a vorbit despre planurile Comisiei Europene de a deschide un hub la Chișinău pentru combaterea contrabandei cu arme și a fluxului de emigranți ilegali care călătoresc în Uniunea Europeană din Ucraina prin Moldova.

Ea a afirmat că armele din Ucraina ar putea cădea „în mâini greșite”, iar UE, împreună cu autoritățile ucrainene și Moldova, urmează să lupte împotriva acestui lucru. Se observă că, în primul rând, crima organizată poate obține arme.

La întâlnire, printre altele, s-a anunțat că UE va înființa un Centru în Moldova pentru combaterea crimei organizate, în special a contrabandei cu arme din Ucraina.

După stoparea parțială a ajutorului militar din partea UE și SUA chiar si Alexei Reznicov în interviu pentru Financial Times a recunoscut că armele de foc, inclusiv mitralierele, pot fi exportate din Ucraina în țările UE.

Totodată, el s-a referit la lipsa unor astfel de informații de la vama ucraineană, deși se știe de mult că vama ucraineană este unul dintre cele mai corupte organe din stat.

Și asta în timp ce serviciile de frontieră a RM și a României au constatat zeci de cazuri de trecerea a frontierei de cetățenii ucraineni plini cu armament:

–  La vama Palanca cetățeanul străin, în vârstă de 45 de ani, a fost identificat în punctul de trecere comun Palanca la volanul unui Volkswagen Amarok.

La verificarea autoturismului echipa mixtă, formată din reprezentanții celor patru autorități de frontieră și vamale din Republica Moldova și Ucraina, au depistat pe banchet și în portbagaj un număr mare de muniții, arme și echipament militar.

–  Pe aeroportul din Chișinău au fost găsite echipamente militare în bagajele unui bărbat cu dublă cetățenie, ucraineană și americană.

–  La vama Leușeni – Albița un cetățean ucrainean a fost depistat înarmat

–  Alertă la Sighetul Marmației, refugiată ucraineancă, prinsă cu armă și muniție la vamă.

Și asta doar câteva cazuri când refugiații sunt folosiți în scheme de contrabanda de arme și droguri din Ucraina.

Potrivit Jan Op Gen Oorth, s-a observat că persoane cu arme de foc părăsesc Ucraina. Există, de asemenea, îngrijorarea că armele și munițiile sunt depozitate de-a lungul graniței pentru introducerea ilegală în UE.

Pe fundalul istoriei contrabandei moldo-ucrainene și româno-ucrainene prin care circulau zeci de toane de droguri, alcool și țigări, declarațiile reprezentanților NATO și ai țărilor UE că au încredere în controlul Ucrainei asupra armelor furnizate par ipocrite.

Mai ales ca munițiile donate de SUA și Marea Britanie au fost găsite în țările africane: Iran, Siria și chiar în spațiul web.

După cum a declarat Serviciul de Securitate al Ucrainei, în 2021, anchetatorii forțelor de ordine au declanșat 28 de proceduri penale legate de contrabandă cu arme sau părți de arme de foc.

Situația în 2022 a ajuns atât de gravă încât Victoria Spartz membru al congresului SUA a cerut implicarea controlului asupra muniției livrate către Ucraina.

Este firesc că oficialilor ucraineni le este foarte frică să creeze mecanisme de control al armelor care intră în Ucraina. După ce Victoria Spartz a luat inițiativa de a crea astfel de mecanisme, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe ucrainean, Oleg Nikolaenko, a acuzat-o că încearcă să integreze narațiunile rusești în politica americană.

În istoria sa de 30 de ani de la recâștigarea independenței, Ucraina sau cetățenii săi au fost într-adevăr implicați în mai multe scandaluri internaționale de contrabandă cu arme.

Acest lucru grav trebuia luat în considerare când UE și SUA au decis transferarea necontrolată de arme spre Ucraina.

Iar MAI al Republicii Moldova să se întrebe la ce poate aduce apariția armelor nelicențiate într-o țară săracă cu inflația racordă de 31% și creșterea zilnică a prețurilor.

Mai ales că baronii militari ai Ucrainei au devenit eroi ai filmelor de la Hollywood „Lord of War” din 2005 în rolul principal cu Nicolas Cage. Eroul principal reprezintă de fapt personajul real Leonid Minin – Baronul armelor din Odessa.